latinica  ћирилица
12/01/2017 |  14:27 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ покренуло истрагу- гдје је нестало заплијењених 70.000 КМ?

У Тужилаштву БиХ донесена је наредба да се утврди да ли је нестало 70.000 КМ из предмета "Елипса", покренутог због утаје пореза.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

Како сазнаје Бирн, међу изузетим предметима 2011. године у предмету "Елипса" било је и новца. Сумња се да је нестало 70.000 КМ, а портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да на то нема коментар.

У предмету "Елипса" Ивица и Дамир Ћук осуђени су у новембру прошле године правоснажно због утаје пореза на по четири године затвора као и на по 80.000 КМ новчане казне. У овом предмету је осуђена и фирма "Елипса" из Посушја, која је кажњена са 100.000 КМ.

Претходно је из Тужилаштва БиХ потврђено да провјеравају наводе о нестанку 55.000 КМ из предмета који је вођен против Милорада Милаковића и других због организовања проституције. Милаковић је 2004. године постигао споразум са Тужилаштвом БиХ, али због бјекства неких од оптужених предмет није затворен.

Након што је тужилац Олег Чавка, који је био задужен за предмет "Милаковић", отишао на боловање, у новембру 2010. године донесена је наредба да се предмет-новац који је предат на чување у Тужилаштву БиХ изузме ради достављања Суду БиХ.

Ту наредбу је потписао тужилац Божо Михајловић. У Суду БиХ нису одговорили да ли им је достављен новац.

Почетком прошле године, лице које је било у бјекству из предмета "Милаковић" и за којим је расписана потјерница, преко београдског адвоката ступило је у контакт са адвокатом у Сарајеву ради признања кривице.

Упркос покушајима да постигне споразум о признању кривице, сарајевски адвокат наилази на "затворена врата" у Тужилаштву БиХ. Након ургенције према кабинету главног тужиоца Тужилаштва БиХ сазнаје да је предмет у међувремену враћен тужиоцу Чавки.

Ускоро је суспендован главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић. Увидом у доказе поступајући тужилац види да недостаје новац који је предат на чување у Тужилаштву БиХ.

Грубешић је потврдио да се провјеравају наводи о могућем нестанку новца из предмета "Милаковић".

Новац у предмету "Милаковић" су током истраге одузели припадници СФОР-а. Бранилац који тражи да се врати новац након споразума који је постигао Милаковић добија одговор да се новац налази у СФОР-у. Након обраћања СФОР-у, ипак, сазнаје да је новац у Тужилаштву БиХ.

Коментаришући дешавања у Тужилаштву БиХ у вези са одузетим предметима, међу којима је и новац, адвоката Васвија Видовић рекла је да "овакви пропусти остављају широко поље за манипулације".

Спорни новац није био предмет оптужнице против Милаковића и других, па није ни обухваћен пресудом Суда БиХ, преноси Бирн.

Тужилац Чавка потврдио је да је поднио пријаву Канцеларији дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета БиХ, а због радњи које је предузимао тужилац Михајловић.

Из Канцеларије дисциплинског тужиоца потврђено је за Бирн БиХ да је регистрован, након медијских објава 4. јануара, предмет против замјеника главног тужиоца Боже Михајловића у вези са изнесеним наводима о могућој повреди дужности. Потврдили су да су два дана касније запримили и притужбу тужиоца Чавке у вези са истим наводима.

"Разлози притужбе биће размотрени у претходно регистрованом предмету Канцеларије", навели су у Канцеларији дисциплинског тужиоца, нагласивши да поступају према начелу повјерљивости до доношења одлуке.

Извор: СРНА