latinica  ћирилица
12/01/2017 |  13:10 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Црнадак: Неприхватљиве изјаве Китаровићеве

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак поручио је да је изјава предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић, у којој са омаловажавањем говори о Републици Српској, у супротности са политиком развоја добросусједских односа и да је потпуно неприхватљива.
Игор Црнадак - Фото: СРНА
Игор ЦрнадакФото: СРНА

"Република Српска је саставни дио БиХ и као што све институције у БиХ на свим нивоима поштују Хрватску, очекујемо да се главне институције Хрватске са истим поштовањем односе према БиХ, као и према Републици Српској и Федерацији БиХ", истакао је Црнадак.

Он је изразио забринутост што Китаровићева шаље поруке у пријетећем тону и на тај начин подстиче тензије у региону. "У комуникацији међу сусједима и пријатељима нема мјеста порукама у којима се неко `спушта на земљу` и у којима се некоме поручује да је фалсификат", напомиње Црнадак.

Он је подсјетио да се ових дана интензивно припрема заједничка сједница Владе Хрватске и Савјета министара БиХ која треба да се бави рјешавањем конкретних проблема, али и пошаље поруку развоја добрих односа између двије земље.

"Ниподаштавање Републике Српске од предсједнице Хрватске, као и недавно од министра /Влахе/ Орепића се не смије наставити, јер са онима који вријеђају и пријете немамо о чему разговарати", нагласио је Црнадак.

У БиХ, каже министар иностаних послова, постоји консензус да се са Хрватском гради повјерење, међусобно разумијевање и још снажнија економска сарадња.

"Зато се искрено надам да ће реторика у наредном периоду бити окренута тим питањима, а не разградњи наших односа", наводи се у реаговању Црнатка.

Извор: СРНА