latinica  ћирилица
12/01/2017 |  13:00 ⇒ 13:07 | Аутор: РТРС

Коларчева задужбина пред гашењем?

Задужбина Илије Коларца на ивици је опстанка, пише Данас.
Коларчева задужбина (фото:Wikipedia) -
Коларчева задужбина (фото:Wikipedia)

Новца за основно одржавање простора нема, средстава за програм је све мање и мање из године у годину, а запослени су на минималцу.

Уредница музичког програма Мирјана Лазаревић за Данас каже да су услови немогући и да установа још није врата затворила само захваљујући ентузијазму запослених.

Општи је утисак, наводи, да Коларац никога не занима и да би његово гашење прошло без реакција.

Како наводи, новца нема ни за основне ствари. За нормално функционисање установе потребно је мјесечно око милион и по динара. А тај новац не могу да добију ни од државе ни од града, пошто по закону ни једни ни други нису задужени за одржавање задужбина чији су оснивачи приватна лица.

Обраћали су се градоначелнику, секретаријату, министарству, Репуибличком одбору за културу, али сви кажу "нисмо оснивачи". Приходи од програма и издавања сала нису довољни. Запослени предлажу модела по коме функционишу САНУ и Матица српска.

Коларац се нашао у незавидној ситуацији након доношења Закона о задужбинама и фондацијама, који задужбине дефинише као невладине организације, и по коме оне нису ни у чијој надлежности, подсјећа Данас.

Концертна дворана Коларца је стара 85 година и руинирана је. Лазаревићева оцјењује да је у друштву завладала апатија и да им којим случајем искључе струју, четири дана би се ишчуђавали што је Коларац затворен, а онда ником ништа.

Извор: Данас