latinica  ћирилица
12/01/2017 |  12:41 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Суд пустио Харадинаја - остаје у Француској, Вучић заказао хитну сједницу Владе (ВИДЕО)

Бивши вођа тзв. ОВК Рамуш Харадинај пуштен је из притвора, али му је забрањено да напушта Француску, док не буде одлучено о захтјеву Србије за изручење. Премијер Србије Александар Вучић за сутра је заказао хитну сједницу Владе.

И док се у судници осмјехивао, Рамуш Харадинај, бивши лидер тзв. ОВК-а, на изласку из суднице и није био баш весео.

Према одлуци француског суда, Харадинај ће на слободи, без права да напушта земљу, сачекати одлуку суда о захтјеву Србије за изручење. Одузет му је пасош и мораће два пута недељно да се јавља полицији.

"Пуштање Харадинаја, па чак и на привремену слободу није добра вест. Посебно не за породице његових жртава. Ако право буде изнад политике, онда ће и правда за Харадинајеве жртве бити достижна. Србија неће престати да се бори", рекао је министар за рад Србије, Александар Вулон.

У Министарству правде Србије кажу да је екстрадициони поступак у току, и да слиједи саслушање. Потом ће суд дати мишљење о испуњености услова за изручење.

"Данашње пуштање на слободу први је корак у случају Харадинај. Сљедећи корак биће поништавање Интерполове потјернице и захтјева за екстрадицију", каже адвокат Рамуша Харадинаја, Рејчел Линдон.

Србија Харадинаја тражи због сумње да је починио злочине на Косову и Метохији 1998. и '99. године, који нису били обухваћени оптужницом Хашког трибунала, по којој је ослобођен. Удружење породица киднапованих и убијених Срба на Космету ослобађање Харадинаја сматра политичком одлуком.

Пошто су судови у ЕУ и Хашки трибунал судови неправде, породице киднапованих и убијених на Косову и Метохији принуђене су да се уздају једино у Божији суд, који мора бити праведан и осудити злочинце над Србима.

Удружење подсјећа да је некадашња хашка тужитељка Карла дел Понте добила од овог удружења више од 350 имена албанских киднапера и убица и видео-касете на којима се виде киднаповани Срби у логорима, којима је командовао Харадинај.