latinica  ћирилица
12/01/2017 |  12:11 ⇒ 14:16 | Аутор: РТРС

СДС: Инцкова изјава неприхватљива и увредљива

Српска демократска странка оштро је осудила изјаве високог представника у БиХ Валентина Инцка.
Давор Шешић - Фото: РТРС
Давор ШешићФото: РТРС

Изјава је, кажу у СДС-у, крајње неприхватљива, скандалозна и увредљива и за грађане Српске и за све Србе.

СДС-ов Давор Шешић истакао је да је историјска чињеница да је НДХ на звјерски начин у Другом свјетском рату убила милион Срба, и да то Инцко треба да зна.

Шешић је најавио и да ће СДС упутити отворено писмо Управном одбору Савјета за имплементацију мира у БиХ, и о томе информисати амбасаде САД, Русије, Велике Британије, Њемачке, и делегације Европске уније у БиХ.

Рекао је да ова изјава поставља питање Инцковог политичког и дипломатског кредибилитета, као и извјештаја које подноси Савјету безбједности УН, али и питање да ли грађани Републике Српске и српски народ могу да му дају повјерење у спровођењу Дејтонског споразума.

Он је рекао да Инцка треба подсјетити да је у Другом свјетском рату усташка НДХ побила више од милион Срба на најзвјерскији могући начин - клањем, те да је српски народ у БиХ, али и бившој Југославији учествовао у борби против нацизма и фашизма.

Коментаришући изјаву хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић да Република Српска није настала 9. јануара, да је то фалсификат и провокација, Шешић је рекао да је то доказ да у Хрватској још живи нацизам и фашизам, односно усташтво.

"Сваки коментар на њене изјаве је сувишан, ако се само сјетимо њене изјаве о српским чоколадама. То показује какво је њено мишљење о Србима", сматра Шешић.