latinica  ћирилица
12/01/2017 |  11:36 ⇒ 15:19 | Аутор: РТРС

Скандалозна Инцкова изјава и данас изазива бројна реаговања

Предсједник Парламента Српске, Недељко Чубриловић, коментаришући изјаву високог представника Валентина Инцка, рекао је да се од њега очекује да штити уставни поредак БиХ и да буде тумач Дејтона, а не да свађа народ.
Валентин Инцко - Фото: klix.ba
Валентин ИнцкоФото: klix.ba

Сва удружења и организације од јавног интереса за Републику Српску данас су заузела јединствен став о изјави Валентина Инцка, којом је изједначио Дан Републике Српске са даном оснивања злочиначке НДХ-а.

Ове организације сматрају да је циљ Инцкове изјаве да се на српски народ и Републику Српску пребаци колективна кривица за све догађаје у протеклом рату, а да се у другој фази, на основу колективне одговорности, затражи укидање Републике Српске.

Удружење жена жртава рата Републике Српске најоштрије је осудило изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка. 
"Инцку треба забранити улазак у Српску, јер он није високи представник у БиХ, већ за Федерацију БиХ у којој је постао инструктор Бошњацима како да протјерају друга два народа и да на овом подручју Европе створе исламску државу БиХ", рекла је предсједник Удружења Божица Рајилић.

Српска демократска странка оштро је осудила изјаве високог представника у БиХ Валентина Инцка. Изјава је, кажу у СДС-у, крајње неприхватљива, скандалозна и увредљива и за грађане Српске и за све Србе.

Инцкова изјава да би због прославе Деветог јануара неки се могли досјетити и почети славити 10. април, дан када је основана Независна држава Хрватска, дестабилизује читав регион и разоткрива његове жеље и однос према Републици Српској. Он, заправо, том изјавом прижељкује и подстиче „повампирење“ НДХ, а знајући на којој се територији та усташка држава простирала, и уништење Републике Српске, наводи се у саопштењу Србског народног покрета -Избор је наш.

У саопштењу се наводи да је Српска настала 9. јануара 1992. године и била је учесник у преговорима у Дејтону, на начин да ју је заступао предсједник СР Југославије Слободан Милошевић, и то одлуком Народне скупштине Републике Српске. 

Српско просвјетно-културно друштво "Просвјета" Београд затражило је од надлежних органа Србије и Републике Српске да упуте захтјев за хитан опозив високог представника у БиХ Валентина Инцка.

У саопштњењу се оцјењује да "протектор БиХ" Инцко покушава да повуче монструозну паралелу између Републике Српске, државе која је настала као посљедица борбе једног народа да му се не понови голгота коју је претрпио у Другом свјетском рату и марионетске, злочиначке Независне Државе Хрватске.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко треба да сноси санкције због поређења нацистичке Независне Државе Хрватске /НДХ/, симбола европске и свјетске патње народа, са слободарском борбом Срба и мора му се ускратити могућност да ступи на тло Републике Српске, оцијенио је историчар из Београда Александар Раковић.

"Основна тековина НДХ су геноцид и Холокауст над Србима, Јеврејима и Ромима. НДХ је симбол европске и светске патње становништва, а он се дрзнуо да тако нешто уради и да изједначи слободарску борбу српског народа са нацистичко- усташком борбом хрватског народа у Другом светском рату", рекао је Раковић.

Поређење Републике Српске са НДХ је скандалозна и фашистичка изјава високог представника у БиХ Валентина Инцка и дио је постојеће кампање против Српске као наводно геноцидне, кампање којој је циљ да се створи основ за њено укидање, рекао је  политички аналитичар Бранко Радун.

"То је заиста скандалозна и фашистичка изјава зато што се тиме негира геноцид над Србима у БиХ и борба за слободу Срба током 20. века, јер је Република Српска последица свега тога, и поређење са НДХ јесте кампања против Српске као наводно геноцидне", рекао је Радун.

Он је упозорио да је ријеч о дугорочној кампањи која се води више од двије деценије, а Инцкова скандалозна изјава представља само "један сажети исказ у тој кампањи".

Из изјаве високог представника у БиХ Валентина Инцка, јасно је да он Србима и Српској не жели добро, рекао је научни сарадник београдског Института за спољну политику и привреду Слободан Јанковић.

"НДХ је била марионетска, нацистичка, геноцидна творевина. Другим речима, он хоће да каже како је Република Српска нека врста марионетске творевине Србије која је геноцидна, а уз то, вероватно, још и нацистичка и фашистичка", рекао је Јанковић.

Историчар Предраг Лозо сматра да власти Српске морају тражити од међународне заједнице која спроводи Дејтонски споразум у БиХ да се изјасни да ли је изјава високог представника у БиХ Валентина Инцка и њена изјава или да се од ње јавно огради. "Мислим да је скандалозна и увредљива изјава Инцка", рекао је Лозо.

Према његовим ријечима, неприхватљиво је да један припадник аустријског народа, који је већином био на страни нациста у Другом свјетском рату, друштва које изгледа још није денацификовано, потомцима жртава геноцида у НДХ-а упоређује Републику Српску, која је настала као брана од тог геноцида.

Замјеник предсједника Српске радикалне странке /СРС/ Немања Шаровић изјавио је данас да СРС сматра да високи представник за БиХ Валентин Инцко није случајно упоредио Републику Српску са геноцидном НДХ-а, те да нема смисла тражити његову смјену јер је он саопштио став ОХР-а и западних земаља да је Српска геноцидна творевина.

"Не мислите, ваљда, да је случајно оно што се дешава са Радованом Караџићем, Ратком Младићем, да је случајно суђено Војиславу Шешељу, Слободану Милошевићу, да су случајно бомбардоване Српска и Србија? Они су то урадили како би спровели своје интересе и оправдали тезу да се ради о некаквој геноцидној творевини, коју треба у наредном периоду уништити", рекао је Шаровић.

Он је додао да само наивни могу вјеровати да постоји пријатељство између српског народа и западних сила и да је то што је Инцко рекао случајно.

Инцко је недавно изјавио да, ако би се почели славити празници као што је 9. јануар, онда би се неки могли досјетити да се слави и 10. април, дан када је основана НДХ-а.

Извор: СРНА