latinica  ћирилица
12/01/2017 |  11:29 ⇒ 11:45 | Аутор: РТРС

Стефановић: Албанија се због Харадинаја мијеша у суверенитет Србије

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић истакао је у писму генералном секретару Интерпола Јиргену Штоку да захтјев министра полиције Албаније за поновну процјену црвене потјернице расписане за Рамушем Харадинајем представља грубо и недопустиво мијешање једне државе у суверенитет Србије.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

"Захтев министра Саимира Тахирија, представља грубо и недопустиво мешање једне државе у суверенитет Србије, која је пуноправна чланица Интерпола", истакао је Стефановић.

Он је подсјетио да је Србија прошле године јасно указала на све правне, чињеничне и безбједносне аспекте евентуалног разматрања пријема такозваног "Косова" у Интерпол.

Стефановић је додао да захтјев албанског министра представља и недопустиво мијешање у основна начела рада Интерпола, која се односе на очување суверенитета чланица и добровољности у сарадњи надлежних институција у области међународне оперативне сарадње.

"Правосудни органи Србије апсолутно су суверени и независни приликом вођења истрага по питању кривичних дела било да су њихови починиоци српски држављани или држављани било које друге суверене државе што такозвано `Косово` није", истакао је Стефановић.

Он је подсјетио да је основно начело Интерпола да је свака држава чланица суверена у доношењу одлука и спровођењу међународних правила и преузетих обавеза.

Стефановић је оцијенио да примјер поступања надлежних органа Словеније по међународном налогу /када је у Словенији ухапшњен па пуштен Харадинај/, а који је наведен у захтјеву албанског министра полиције, није правило у међународној полицијској сарадњи.

Министар унутрашњих послова Србије нагласио је да су у црвеној потјерници за Харадинајем испуњени сви стандарди тог института, као и да је потјерница припремљена и објављена у складу са правилима, процедурама и стандардима Интерпола.

"Дубоко сам уверен да експертски карактер организације каква је Интерпол треба да очува фокус на струку и самим тим да избегава разматрање ових питања која имају очигледну политичку конотацију, која није у духу Устава Интерпола", закључио је Стефановић.

Извор: СРНА