latinica  ћирилица
12/01/2017 |  10:27 ⇒ 11:31 | Аутор: РТРС

Ђурковић: Прослава Дана Републике врхунац новог српског самопоуздања

Научни савјетник београдског Института за европске студије Миша Ђурковић оцијенио је да је врхунац новог српског самопоуздања, након побједе Доналда Трампа, била прослава Дана Републике Српске.

Ђурковић је истакао да ће 9. јануар 2017. године остати упамћен не само по обиљежавању значајних четврт вијека постојања Републике Српске, већ и по демонстрацији јединства и снаге српског народа на балканским просторима.

"Након веома опасне политичке одлуке Уставног суда БиХ, Република Српска је, уз подршку Србије и Срба из свих крајева региона, демонстрирала одлучност да одбрани и сам дан Српске и Српску од свих могућих напада, иза којих углавном стоји одлазећа америчка администрација", нагласио је Ђурковић.

Он је у ауторском тексту за "Политику" навео да Срби виде велику шансу у ресетовању односа Америке и Русије, након побједе Трампа, и да се чини да се тај нови вјетар већ показује у понашању администрације у Београду и Бањалуци.

"До сада су, у ранијој констелацији односа, Срби били принуђени да трпе двоструке стандарде, а синтагма о регионалној стабилности фактички је значила да Београд потпуно дигне руке од права Срба у региону и да трпи њихово константно прогањање, дискриминацију и асимилацију", истакао је он.

Низ потеза, каже Ђурковић, показује да се, изгледа, однос према томе мијења и да активна српска политика у региону, послије више година, поново долази на ред.

Ђурковић подсјећа да је са прославе Дана Републике Српске јасно поручено да Срби желе да воде мирољубиву политику и да никоме не пријете, али да ће бити спремни да од сваког одбране своја права и право на постојање својих држава.

Он је подсјетио да су на прослави сложно били и предсједник и премијер Српске, српски члан Предсједништва БиХ, некадашњи функционери Републике Српске, готово цијели врх опозиционог Савеза за промјене и други.

Уз њих је био и патријарх српски, предсједник Србије, начелник Генералштаба Војске Србије, неколико министара Владе Србије, народни посланици и Српске и Србије, а били су ту и лидери Срба из Црне Горе, Срби из других дијелова региона и многи други.

Један од врхунаца прославе била је парада безбједносних снага Републике Српске, одржана уз "Марш на Дрину", након чега су момци заједно са народом запјевали химну Гвозденог пука "Пукни зоро".

Што се тиче новог српског самопоуздања, Ђурковић подсјећа да је Србија упозорила Црну Гору и Македонију на понашање у вези са пријемом Косова у Унеско, као и да су у Црној Гори Срби послије осам година лутања, поново сви окупљени, а Београд је почео да ради са српским организацијама на терену.

"Бар два питања су отворена у Црној Гори - положај Српске православне цркве, којој се стално прети и положај Срба, који чине трећину становништва, а немају никаква права и јасно место у уставном систему", додао је он.

Извор: СРНА