latinica  ћирилица
12/01/2017 |  10:23 ⇒ 14:33 | Аутор: РТРС

Бондарев: Путин третира Додика као политичара свјетског ранга

Предсједник Русије Владимир Путин третира предсједника Републике Српске Милорада Додика као политичара свјетског ранга који је моћан, утицајан и који има велики значај за Русију, истиче шеф балканског сектора Руског института за стратешка истраживања /РИСИ/ Никита Бондарев.
Милорад Додик и Владимир Путин (архив) - Фото: РТРС
Милорад Додик и Владимир Путин (архив)Фото: РТРС

Он је навео да је довољно погледати на сајту Кремља /kremlin.ru/ колико пута и у којим околностима су се њих двојица састали и која питања су покретана у тим сусретима.

"Видимо да Федерација БиХ, централне власти у Сарајеву, Бакир Изетбеговић и међународни представници у БиХ упорно покушавају да преиспитају принципе на којима постоји БиХ и да их измијене у правцу смањења права и слобода Републике Српске, све до њеног потпуног уништења", истиче Бондарев, а преноси портал "Руска реч".

Он упозорава да тај процес не може бити једностран - "ако се Република Српска брише са политичке карте свијета, онда се тиме покреће ланчана реакција и под знаком питања је и муслиманско-хрватска федерација /ФБиХ/, и дистрикт Брчко, и уопште БиХ у њеном садашњем виду".

"Нереално је ускратити права и слободе аутономији Срба у БиХ и очекивати да се процес на томе заврши", оцјењује Бондарев.

Научни сарадник за славистику Руске академија наука Георгиј Енгељгарт оцјењује да је Додик "можда најпоузданији партнер Русије у региону".

"Русија већ десет година досљедно сарађује са Бањалуком. Управо су односи са Москвом и били разлог због кога је Запад незадовољан Додиком", наводи Енгељгарт.

Он наглашава да Русија може да помогне Републици Српској исто као што је помагала и до сада - одбраном досљедног и непристрасног поштовања Дејтонског мировног споразума и блокирањем покушаја да се он преиспита у духу "изградње централизоване БиХ".

Извор: СРНА