latinica  ћирилица
11/01/2017 |  20:28 | Аутор: РТРС

Тешке оптужбе за Фереро: Нутела је канцерогена?

Компанија Фереро покренула је рекламну кампању у покушају да убиједи потрошаче да њихови производи, на челу са Нутелом, нису канцерогени и да су безбједни.
Нутела - Фото: РТРС
НутелаФото: РТРС

Произвођач Нутеле, бори се против оптужби да палмино уље које користе у њиховој чоколади и крему од љешника може да изазове рак.

У мају, европски орган за контролу хране упозорили су да контаминант који се налази у јестивом облику може да буде канцероген. Они су упозорили да чак и умјерено конзумирање ове супстанце може да представља ризик за дјецу, додајући да се ни мале количине не могу сматрати безбједним.

Палмино уље налази се у стотинама брендова ове компаније, али је Нутела до сада изазвала највећу буру реакција код потрошача. Неколико трговинских ланаца у Италији и супермаркета бојкотовали су ове производе због предострожности.

Као одговор на ове оптужбе, Фереро је покренуо рекламну кампању покушавајући да убиједи купце да су њихови производи безбједни.

Фереро инсистира да задржи палмино уље у својим производима, упркос оптужбама да оно није безбједно, јер како кажу, ријеч је о квалитету не о цијени.

Ова супстанца се, како су објаснили, користи да би се добила једна глатка текстура, коју је немогуће постићи коришћењем других уља.

- Прављење Нутеле уз помоћ других уља довело би до замјене оригиналног производа, то би био корак уназад - рекао је менаџер набавке у Фереру.

Фереро би могао да користи сунцокретово уље, или уље репице, али би то повећало трошкове прављења овог производа за чак 22 милиона долара, израчунао је Ројтерс. У Фереру нису потврдили ове бројке, јер нису били доступни за коментар.

Страхови су настали јер се једињење из палминог уља, када се у обради загријава на 200 степени Целзијуса, постаје штетно по безбједност.

Извор: Б92