latinica  ћирилица
11/01/2017 |  18:57 ⇒ 19:05 | Аутор: РТРС

Вилц: Писмо Пендешевој увелико погрешно представљено

Командант НАТО штаба Сарајево бригадни генерал Жизел Вилц истакла је да је писмо које је послала министру одбране БиХ Марини Пендеш у којем се указује и на забринутост НАТО-а у вези са учешћем Оружаних снага БиХ у активностима поводом Дана Републике Српске увелико погрешно представљено.

Вилцова у писаној изјави тврди да је пуно шпекулација у вези са кориштењем овлаштења које имају међународне војне снаге у складу са Анексом један А Општег оквирног споразума за мир у БиХ. "Али, као што је јасно наведено у мом писму, овдје је првенствено ријеч о примјени закона БиХ", нагласила је Вилцова.

Она је указала на чињеницу да, у случају могућег кршења закона који се односе на одбрану, институције БиХ имају одговорност према свим грађанима да спроведу истрагу, утврде чињенице и предузму одговарајуће радње.

"Надам се да ће политички лидери подстаћи надлежне институције и помоћи им да ураде свој посао у оквиру успостављеног оквира", напоменула је Вилцова.

Она је истакла и да су Оружане снаге БиХ изградиле значајан углед и у земљи и у иностранству и да министар одбране и њени замјеници, заједно са начелником Заједничког штаба и његовим замјеницима, упркос политичким притисцима марљиво раде на континуираној транспарентности и професионализацији Оружаних снага како би обезбједили да оне испуњавају своје обавезе према свим грађанима, што оне и раде у веома комплексном окружењу.

Вилцова је у писаној изјави додала да војници, подофицири и официри Оружаних снага БиХ увијек изнова грађанима БиХ доказују своју преданост и професионализам те да се довољно само осврнути на њихова стална настојања у подручју деминирања и подршке цивилним властима.

Уз писану изјаву Вилцове, медијима је достављено и писмо од 5. јануара у којем подржава настојање министра одбране БиХ да нађе разумно рјешење у "овој веома деликатној ситуацији", уз истовремено поштивање важећих закона и прописа.

"Обавијештена сам да сте одобрили ангажовање Војног оркестра Оружаних снага БиХ на церемонијалним активностима у Републици Српској 8. јануара приликом одавања почасти палим борцима и цивилним жртвама рата, а да нисте одобрили учешће Оружаних снага БиХ у активностима у Републици Српској 9. јануара", наводи се у писму.

Вилцова је додала да је Уставни суд БиХ донио одлуку да је обиљежавање Дана Републике Српске - 9. јануара неуставно и да је Суд дио уставног оквира БиХ у складу са Анексом четири Дејтонског споразума.

"Сви припадници Оружаних снага БиХ су положили заллетву да ће бранити уставни поредак БиХ", нагласила је командант НАТО штаба у писму.

Она је навела да се од војних лица очекује да подржавају спровођење Општег оквирног споразума за мир у БиХ, те да се активности против Дејтонског споразума и опструкција сматрају основом за смјену са дужности.

"Стога би у овом тренутку учешће било ког припадника Оружаних снага БиХ у било којем дијелу програма Дана Републике Српске - 9. јануара представљало кршење Закона о одбрани: те особе би подлијегале дисциплинским мјерама, укључујући и отпуст из војне службе", додаје се у писму од 5. јануара.

Вилцова је у писму навела да би њихово учешће представљало и кршење Дејтонског споразума и могло би се разматрати и у контексту Анекса један А тог споразума.

Извор: Срна