latinica  ћирилица
11/01/2017 |  18:34 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Шумарство и прерада дрвета носилац развоја општине Рибник (ВИДЕО)

По свим параметрима, шумарство и прерада дрвета носилац су развоја општине Рибник. У ова два сектора запослен је и највећи број радника.
Општина Рибник - Фото: РТРС
Општина РибникФото: РТРС

Због свега тога у стратегији развоја Рибника, која је у фази израде, шумарство и дрвна индустрија заузимају централно мјесто.

Шумарство и дрвопрерада „адут“ су из рукава општине Рибник, каже начелник Раденко Бањац. Све више је оних, који се одлучују за прераду дрвета, јер је због шумског богатства ове регије – то уносан и сигуран посао.

- Ми на подручју наше општине имамо 21 тренутно регистровано предузеће за прераду дрвета, од тога је 12 предузећа која врше прорез и осталих 9 предузећа који се баве цијепањем дрвета, каже Раденко Бањац, начелник општине Рибник

У предузећима за прераду дрвета запослено је готово 300 радника. Један од њих је и Илија Врачар. Посао није лаган, али каже, задовољан је.

Надлежни тврде - циљ је охрабрити предузећа из Рибника да уђу у полуфинализацију и финализацију дрвне производње, што би довело до повећања броја радних мјеста. Нека од предузећа већ су ушла у овај процес. Углавном извозе своје производе.

- У нашим погонима обрађујемо дрво, које извозимо претежно на европско тржиште, првенствено Италија, Словенија и Хрватска, а дио парене букве одлази и на Египатско тржиште, истиче Маријана Барјакктаревић, менаџер предузећа за прераду дрвета.

 - Заокружили смо примарну прераду дрвета и тренутно смо на финализацији односно изради производног програма јеле и смрче и то елемената и пуних плоча, напомиње Момчило Тодоровић, дрвопрерађивач.

У шумском газдинству Рибник запослено је 250 радника, а планом производње годишње се посијече до 120 хиљада кубика шуме. Ове године очекује се да ће тај план бити премашен.