latinica  ћирилица
11/01/2017 |  17:12 | Аутор: РТРС

Гвантанамо отворен прије 15 година

На данашњи дан 2002. године затвор Гвантанамо примио је прве затворенике, а 15 година касније у њему се још налази 55 људи који махом не знају када ће напустити тај објекат.
Гвантанамо - Фото: vijesti.me
ГвантанамоФото: vijesti.me

Мучење, незаконито затварање и штрајкови глађу били су само неки од мотива по којима је овај амерички затвор постао познат. ​Анти-Гвантанамо протести данас се одржавају у Лондону, Лос Анђелесу и Вашингтону, гдје Амнести интернешнел тражи да предсједник Барак Обама искористи своја овлашћења и прије Трампове инаугурације коначно затвори Гвантанамо.

Затворенике и активисте забрињава чињеница да Гвантанамо и даље ради, упркос Обамином обећању да бити затворен, док је и новоизабрани предсједник недавно твитовао да сматра да преостале затворенике никада не треба пустити и да га треба напунити додатно "лошим момцима".

​Од отварања Гвантанама у америчкој војној бази на Куби, умрло је девет затвореника, од којих се за седам вјерује да су починили самоубиство. Током 15 година постојања само девет затвореника је осуђено за неки злочин. Од 55 затвореника који су још тамо, један је осуђен, деветорици је  суђење у току, а за 19 је одобрено ослобађање. Међутим, неизвјесно је када ће бити пуштени. За преосталих 26 још није ни покренут поступак - или због недостатка доказа или због тога што су докази добијени мучењем и изнудом или зато што за њих није надлежан ниједан суд.

​Кроз озлоглашени затвор прошло је око 800 затвореника, од којих су неки били мучени, према изјавама ослобођених, на разне "иновативне" начине, између осталог, и поливањем водом лица затвореника прекривеног крпом, како би се изазвао осјећај дављења, али и на друге начине - плашењем псима, ускраћивањем сна, затварањем нагих људи у мрачне самице на дуге периоде и слично.

Студија Авганистанске мреже аналитичара из 2016. године објавила је да су америчке власти многе затворенике држале на основу веома танких доказа. "Свако је могао да буде затворен. Доказ је могао бити чак и безначајан низ познанстава: затвореник је познавао особу А, која је познавала особу Б, која је познавала особу Ц, која је познавала Бин Ладена", рекла је ауторка извјештаја Кејт Кларк. ​

Међу затворенима било је и најмање петнаесторо дјеце, попут Омара Кадра ухапшеног у Авганистану када је имао само 15 година и оптуженог да је бацио гранату на војника, те Мухамеда ел Гаранија, који је са 14 година био најмлађи затвореник.  Гаранија су теретили да се борио за талибане и да је био члан терористичке ћелије Ал Каиде у Лондону, упркос томе што никада није био ни у Авганистану ни у Енглеској, а због недостатка доказа пуштен је седам година касније.

Агонију преосталих затвореника можда најбоље осликава реченица Шакера Амера, пуштеног 2015. након што је 13 година провео у Гвантанаму без оптужнице. "Гвантанамо се руководи само једним концептом: како уништити људско биће", рекао је Амер у интервјуу за РТ.

Извор: Спутник