latinica  ћирилица
11/01/2017 |  16:48 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Институције Српске заштитиће војнике који су учествовали у прослави Дана Републике (ВИДЕО)

Изјава вишег војног представника НАТО штаба у Сарајеву Жизел Вилс, која је рекла да је учешће припадника Оружаних снага БиХ у прослави Дана Републике Српске незаконито, представља директно кршење начела међународног права које не дозвољава уплитање у унутрашње послове суверених земаља, изјавио је предсједник Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Појављивање Трећег пјешадијског Република Српска пука на обиљежавању Дана Републике, довело је и до комешања унутар хрватских и бошњачких кадрова у Министарству одбране БиХ.

На страну чињеница да је изјава Жизел Вилц потпуно нетачна, јер учешће припадника Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ на обиљежавању Дана Републике није незаконито, фрапантна је чињеница да се НАТО уопште одлучио умијешати у проблем за који су искључиво надлежне институције Републике Српске и БиХ, и који је у домену домаћег законодавства, поручио је за Срну предсједник Милорад Додик.

- То је, такође, недвосмислен притисак на домаће правосудне и друге инстанце које се на тај начин покушавају усмјерити против војника и званичника који су учествовали у обиљежавању Дана Републике. Мандат, који је Дејтоном дат међународним снагама у БиХ, ни на који начин не омогућава уплитање НАТО-а у питања која нису ни поменута у Мировном споразуму, истакао је предсједник Српске.

Након што је Министарство одбране БиХ, на захтјев НАТО-а, покренуло истрагу против припадника Оружаних снага, ресорна министарка Марина Пендеш, изјавила је да с тим нису сагласни, питајући се ко ће ту истрагу да спроведе. Поручује да нема ништа спорно у ангажовању почасне јединице у Бањалуци, јер предсједавајући Предсједништва БиХ, Младен Иванић, има право на то.

- Трећи пук није учествовао на церемонији 9. јануара. Дио пука, или боље речено почасне јединице, учествовао је у почасти предсједавајућем Предсједништва БиХ. Тиме су Министарство одбране и Оружане снаге БиХ одрадиле свој дио посла, истиче Пендешева.

Иванићев захтјев, да припадници Трећег Република Српска пука учествују у обиљежавању Дана Републике Српске, потписао је замјеник министрке одбране БиХ, Сеад Јусић. Лидер СББ-а Фахрудин Радончић зато тражи његову смјену.

- Господин Јусић, који је замјеник министарке, приликом замјењивања, није испоштовао процедуре, није се консултовао ни са чланом Предсједништва Бакиром Изетбеговићем, ни са мном као предсејдником странке, а није испоштовао ни одлуке Уставног суда, каже Фахрудин Радончић, лидер СББ-а.

- Оставку поднијети нећу све док ми се не утврди евентуална одговорност на ове околности, поручио је Сеад Јусић, замјеник министра одбране БиХ.

Институције Републике Српске одлучно ће стати иза сваког припадника Оружаних снага БиХ који је учествовао у прослави свог празника, Дана Републике Српске, поручио је Додик. Од институција БиХ се, каже, тражи да реагују и затраже престанак недопустиве праксе директног мијешања НАТО штаба у унутрашња питања, и покушају очувати барем привид суверенитета који БиХ, очигледно, нема.