latinica  ћирилица
11/01/2017 |  16:43 | Аутор: РТРС

"Косовка дјевојка" уклоњена из Клиничког центра Црне Горе

Умјетничко дјело "Косовка дјевојка" уклоњено је из хола Ургентног центра Клиничког центра Црне Горе, гдје се налазило више од четири деценије.
Косовка дјевојка (фото: www.vijesti.me) -
Косовка дјевојка (фото: www.vijesti.me)

То је учињено на захтјев новог директора Ургентног центра Нермина Абдића, наводе црногорски медији.

Абдић је рекао да премјештање слике нема политичку, или било какву другу конотацију и да је слику склонио искључиво да би је сачувао од вандализма јер су неодговорни грађани временом на њој угравирали имена.

"Слика није склоњена ни у какав ћошак, већ на најрепрезентативније мјесто у Ургентном центру - у просторију која служи љекарима и медицинским сестрама за одмор", рекао је Абдић.

Слику "Косовка дјевојка" Клинички центар Црне Горе добио је од Црвеног крста бивше СФРЈ, прије 42 године. Слика је била један од симбола те организације.

Након што је Ургентни центар реконструисан током 2015. године захваљујући донацији турске агенције за помоћ "Тика" од 750.000 евра, постојала је инцијатива да се слика измјести.

Из Клиничког центра Црне Горе тврде да је од бившег менаџмента захтијевано да се уклони, али да су они то одбили да учине.

Абдића је у децембру прошле године за директора Ургентног центра изабрала нови директор Клиничког центра Црне Горе Зорица Ковачевић.

Абдић је ортопед, био је члан Управног одбора Клиничког центра Црне Горе и одборник је Демократске партије социјалиста у Скупштини Подгорице.

Извор: Срна