X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
11/01/2017 |  16:01 ⇒ 16:06 | Аутор: РТРС

"Напад на Српску је и напад на Србију"

Напад на Републику Српску представља напад на Србију, историја ратова у Југославији 1990-тих година још није завршена и наставља се у другачијем формату, а главна жртва овог рата су Срби, гдје год они живјели, упозоравају из Руског института за стратешка истраживања.
Дан Републике Српске - Фото: РТРС
Дан Републике СрпскеФото: РТРС

Савјетник директора РИСИ Игор Пшеничников истиче да на Западу и прозападним територијама бивше Југославије никако нису мртви планови о даљем разбијању Србије, које је почело ратом 1990-их година, док је Република Српска под "сталним нападима бошњачко-хрватске федерације".

У тексту насловљеном "Балкански пасијанс: о чему сањају подијељени Срби", Пшеничников наводи и да покушаји да се оптуже власти Републике Српске и Србије за припрему уједињења представљају "неку врсту омиљеног лоповског трика" - када лопов виче "Држ`те лопова".

Пшеничников сматра да је сан о уједињењу Срба "неки племенит идеал, заснован на вјерским увјерењима и историјском памћењу" и да се тај идеал не може уништити извана, уколико то не жели сам народ.

Он је запитао шта је чудно у томе да два дијела једног народа, који живе на различитим странама границе, желе да имају посебне, тијесне везе, о којима говори предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"Није тајна чињеница да се сви Срби у Србији, Републици Српској, Црној Гори, на Косову и Метохији до данас не могу помирити с тим да су као народ подијељени због ратова на Балкану које је испровоцирао Запад. Сви Срби сматрају Србију својом матицом и маштају да се уједине, о чему се може чути у приватним разговорима, о томе се пише и у новинама", напомиње Пшеничников.

Подсјећајући да је Уставни суд БиХ прогласио 9. јануар - Дан Републике Српске неуставним, Пшеничников пита зар то није повреда националног идентитета Срба у тако сложеној земљи према вјерском саставу.

"Умјесто да, с циљем мира, задовољи потребе свих националних и вјерских заједница у земљи, Сарајево притиска Србе као тенк. Срби се томе, наравно, противе", пише Пшеничников у тексту објављеном на сајту РИСИ.

Пшеничников наводи да власти у Бањалуци због тога, упркос одлуци из Сарајева, одржавају прославу свог националног празника, и додаје да "сарајевске власти" покушавају да униште елементе српског идентитета, укључујући и српски језик, називајући га "босанским", супротно свакој логици.

Пшеничников је закључио да управо они који покушавају да униште културни идентитет Срба провоцирају тензије које пријете ратом, а не обрнуто, те истакао да Срби у БиХ имају намјеру да се боре против покушаја да се уништи њихов културни идентитет, чију основу чине првенствено језик и историјско сјећање.

Извор: СРНА