latinica  ћирилица
11/01/2017 |  14:42 ⇒ 12/01/2017 | 09:48 | Аутор: РТРС

"Изјаве генерала НАТО-а показатељ да БиХ није суверена"

Војно-политички аналитичар Мирослав Лазански рекао је Срни да изјаве команданта НАТО-а у БиХ, генерала Жизел Вилц о учешћу Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ на прослави Дана Републике Српске и тумачење војних закона БиХ представљају још један показатељ да БиХ уопште није суверена земља.
Мирослав Лазански (Фото: Sputnik/Александар Милачић) -
Мирослав Лазански (Фото: Sputnik/Александар Милачић)

Лазански је истакао да је потпуно нелогично да један генерал, чак и амерички, себи узима за право да тумачи законодавство једне земље, односно да ли је нешто урађено по закону.

"То нисам нигде видео у свету. Амерички генерал не би смео да себи допусти тај луксуз чак ни у САД, а не ово што је генерал Жизел дала изјаву у контексту свега што се догађало у вези са прославом Дана Републике Српске", рекао је Лазански.

Он је подсјетио да је дио Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ постројен за церемонију у складу са законодавством, пошто предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић има на то потпуно законско право, на које се и позвао.

"Заиста не видим чему је било потребно да госпођа Жизел, која је једна дама, даје себи ту врсту слободе да тумачи законе БиХ. То само потхрањује размишљање свих објективних посматрача да је БиХ заправо земља која нема свој суверенитет, да тај сувренитет изводи из позиција трупа НАТО које су стациониране у БиХ, односно команде НАТО", рекао је Лазански.

Он је истакао да се поставља питање да ли је, заправо, "Предсједништво БиХ смјештено у штабу НАТО и да ли је тај штаб НАТО, са генералом Жизел, заправо главни протектор БиХ".

Лазански је рекао да не зна на основу којих закона и прерогатива генерал Жизел Вилц тражи истрагу о понашању Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и које су то ингеренције НАТО према сувереној БиХ, која није чланица НАТО.

"Мислим да је то координација америчке амбасадорке у Сарајеву и госпође Жизел", каже Лазански.

Он је поновио да је то само још један показатељ да БиХ уопште није суверена земља, те додаје да не зна за било који примјер у свијету да је неко од главних официра НАТО у било којој земљи дозволио себи ту врсту слободе да тумачи законодавство.

"Онда БиХ не треба уопште да пледира на то да је чланица УН, да је некаква самостална независна држава, јер нема свој сувренитет. Ако је главни тумач суверенитета и законодавства БиХ и тога да ли је нешто урађено или није командант НАТО са штабом у Сарајеву, конкретно генерал Жизел Вилц, онда је ствар дошла до апсурда", каже Лазански.

Он сматра да је потпуно у праву предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је рекао да ово само потхрањује додатно анимозитет и став грађана Републике Српске, прије свега Срба, против евроатлантских интеграција.

Коментаришући расправе у сарајевским медијима о прослави Дана Републике Српске, Лазански је оцијенио да је на сарајевским телевизијама изречено толико глупости, као, на примјер, да је то покушај државног удара, да је нарушен ланац командовања.

"Један господин је себи дозволио да каже да је нарушен ланац командовања у Оружаним снагама БиХ. Али, он треба да зна да је ланац командовања у америчким рукама", рекао је Лазански.

Извор: СРНА