latinica  ћирилица
11/01/2017 |  14:37 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

Приједор: Савановић уручио кључеве станова за 39 породица погинулих бораца (ВИДЕО)

У Приједору су уручени кључеви 39 станова породицама погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије. Данашњом предајом станова, завршен је програм стамбеног збрињавања ових категорија у Приједору.
Приједор - кључеви за борачке категорије - Фото: СРНА
Приједор - кључеви за борачке категоријеФото: СРНА

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић уручио је данас кључеве 39 стамбених јединица породицама погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије.

"Овим данас завршавамо програм у Приједору, што не значи да нема оних који нису збринути, који се нису из оправданих разлога пријавили до краја 2007. године, а које ћемо новом уредбом заједно са Борачком организацијом видјети да обухватимо", рекао је Савановић новинарима у Приједору.

Он је навео да је у Српској до сада збринуто 8.215 корисника, од чега 3.313 кроз стамбене јединице, а 4.902 новчаним средствимаа од по 8.000 КМ

"То је огроман број људи и Република Српска је заиста показала велику одговорност и солидарност према тим категоријема које су заслужиле и још више заслужују због онога што су дале за Републику Српску", додао је Савановић.

Он је подсјетио да нова борачка зграда у Приједору има укупно 41 стан, али да два још нису усељена.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је ово један од задатака који се са посебним задовољством извршавају.

"Надамо се да ћемо и у наредном периоду да се на овакав начин одужујемо породицама наших погинулих сабораца. Ја бих им овом приликом зажелио срећу и да све оно што је било ружно у њиховим животима и тешко остане иза њих и да у наредном периоду живе животом који су заслужили, у срећи, здрављу, љубави и задовољству", додао је Савчић.



Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да је овај догађај од великог значаја, јер ове породице јако дуго чекају рјешење стамбеног питања.

"Формално-правно, с овим би био зваршен програм стамбеног збрињавања у Приједору. Цијеним да још неколико заостатака има који су се накнадно пријавили, да ће Влада размотрити да се и тај дио станова обезбиједи у наредном периоду, али из првог пријављивања, ово је тај број који је био планиран да се ријеши или становима или додјелом једнократне помоћи за реконструкцију стамбених објеката", навео је Ђаковић.

Програмом стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије у Приједору су укупно збринута 664 корисника, и то 200 путем додјеле стамбених јединица, а 464 додјелом неповратних средстава.

У програм збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида у Приједору, Влада Српске уложила је 9.7 милиона, док је град Приједор учествовао са 1.4 милиона марака.