latinica  ћирилица
11/01/2017 |  13:44 ⇒ 17:07 | Аутор: РТРС

Нови Град: Обиљежене 24 године од страдања 56 бораца (ВИДЕО)

У Новом Граду обиљежена је 24. годишњица страдања 56 бораца Четвртог батаљона Новоградске бригаде Војске Републике Српске у нападу припадника тзв. Армије Р БиХ, на локалитет Сува Међа у Бањанима. Општина Нови Град 11. јануар, уврстила је у календар значајних датума.
Нови Град - парастос (архив) - Фото: СРНА
Нови Град - парастос (архив)Фото: СРНА

Тим поводом служени су парастоси у црквама на подручју општине Нови Град, те положено је цвијеће и прислужене су свијеће за страдале.

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је да је 11. јануар 1993. године један од црних дана у историји Новоградске бригаде и Новог Града када се догодио најјачи напад Петог корпуса такозване Армије РБиХ.

"Они су искористили прилику да преко дијела тадашње Републике Српске Крајине, који није био довољно брањен, нападну с леђа Четврти батаљон и том приликом страдало је 56 бораца и три цивила", подсјетио је Дрљача у изјави послије парастоса који је служен у Храму Светих апостола Петра и Павла.

Према његовим ријечима, преживјели треба да сачувају сјећање на страдале борце, те воде политику која ника више неће довести у сукобе у којима страдају млади животи.


Дрљача, предсједник Скупштине општине Нови Град Мирко Згоњанин и предсједник општинске Борачке организације Маринко Гачић били су у делегацији која је посјетила и мјесно гробље у Чађавици, гдје је служен помен страдалим борцима.
Вијенци су положени код гробова шест бораца.


Гачић је навео да Борачка организација сваке године обиљежава 11. јануар, датум којег се с тугом сјећају.

Замјеник начелника општине Бојан Лукач положио је вијенац код спомен-плоче на капели на мјесном гробљу у Пољавницама гдје је сахрањено пет бораца страдалих на данашњи дан 1993. године.

На спомен-плочи у Пољавницама налазе се имена 24 борца Војске Републике Српске и четири цивила из овог мјеста.