latinica  ћирилица
11/01/2017 |  13:15 | Аутор: РТРС

СП најоштрије осуђује Инцкову изјаву

Социјалистичка партија најоштрије осуђује и тражи хитно извињење од високог представника за БиХ Валентина Инцка због изјаве у којој је на крајње увредљив и недопустив начин покушао да упореди Дан Републике Српске са даном на који је настала фашистичка НДХ.
Социјалистичка партија -
Социјалистичка партија

“Због овакво скандалозне изјаве потребно је прекинути све дипломатске односе са господином Инцком док не упути јавно извињење свим жртвама фашистичког терора и породицама погинулих бораца Републике Српске“, наводи се у реаговању Социјалистичке партије.

СП очекује од међународне заједнице да се огради од овакве изјаве високог представника у БиХ, јер би било погубно уколико би она уистину представљала став антифашистичке Европе и свијета.

Жалосно је што је господну Инцку, који би требало да ради на развоју суживота и бољој будућности у БиХ уопште пало на памет да би се могао славити дан на који је настала Независна држава Хрватска у којој је извршен геноцид над српским, ромским и јеврејским становништвом.

Изјава Инцка је увреда за малобројне преживјеле и на стотине хиљада породица жртва логора Јасеновца, Доње Градине, Лепоглаве, Јадовна и бројних других српских стратишта, али и породица погинулих бораца Отаџбинског рата који су дали животе управо да би спријечили погром који је задесио њихове породице током Другог свјетског рата, због чега од њега лично очекујемо да схвати тежину својих изговорених ријечи и бол који је њима нанио свим овим породицама, закључује се у саопштењу за јавност Социјалистичке партије.