latinica  ћирилица
11/01/2017 |  13:11 ⇒ 19:30 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Инцково поређење РС са НДХ крајње увредљиво за све грађане Српске

Влада Републике Српске са гнушањем одбацује крајње злонамјерну и срамотну изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка, којом је довео у везу 9. јануар - Дан Републике Српске, и 10. април - дан успостављања злогласне фашистичке творевине Независне Државе Хрватске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

"Влада Републике Српске тенденциозну изјаву високог представника оцјењује као крајње увредљиву за све грађане Републике Српске, а посебно за српски народ и стотине хиљада српских жртава НДХ режима на овим просторима и њихове породице", истиче се у саопштењу.

Истовремено, додаје се у саопштењу, злонамјерна изјава високог представника још једном указује на сву промашеност, али и штетност његовог дјеловања по укупно стање и односе у БиХ, као и на крајњу некомпатибилност институције високог представника са процесом европских интеграција у којем партиципира и БиХ.

"Влада Републике Српске изјаву високог представника оцјењује као антидејтонску, али са жаљењем констатује да ово није први пут да високи представник, умјесто да га штити, својим изјавама и дјеловањем подрива Дејтонски мировни споразум и његов Анекс четири", наглашава се у саопштењу.

Из Владе Републике Српске поручују да ће заједно са другим институцијама, те друштвеним и политичким актерима, наставити да дјелује у правцу заштите положаја Републике Српске и њених грађана.