latinica  ћирилица
11/01/2017 |  12:42 ⇒ 16:53 | Аутор: РТРС

СББ тражи смјену замјеника министра одбране, Радончић очекивао оставку

Савез за бољу будућност (СББ) данас је упутио званичан захтјев предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу за покретање поступка смјене замјеника министра одбране Сеада Јусића, иначе члана ове странке.

Захтјев је упућен, како појашњавају из СББ-а, након што је Јусић у више изјава за медије рекао да је одлуку о учешћу Оружаних снага БиХ потписивао по налогу министарке одбране Марине Пендеш, а да при томе није извршио никакве консултације с бошњачким чланом Предсједништва Бакиром Изетбеговићем или предсједником СББ-а Фахрудином Радончићем, те што "није поштовао Одлуку Уставног суда БиХ".

Из СББ-а такође подсјећају да је именовање Јусића на наведену позицију, с циљем коалиционог споразума, предложила ова странка.

"Међутим, узимајући у обзир да је Јусић у протеклим данима подузео одређене потезе везане за учешће припадника ОС БиХ на манифестацијама поводом обиљежавања празника који је Уставни суд БиХ прогласио неуставним без консултације са свим члановима Предсједништва БиХ, као и да о тим потезима није упознао страначке органе, не постоје услови за његово даљње обављање ове функције", саопштено је из СББ-а.

По окончању тражене процедуре, СББ ће доставити приједлог новог кандидата за замјеника министра одбране БиХ.

Предсједник СББ-а Фахрудин Радончић изјавио је данас да је Јусић погријешио што је потписао одлуку о ангажману Почасне јединице ОС БиХ за 8. и 9. јануар у Бањој Луци док је министарка одбране практично још била ту.

Он је констатовао да Јусић таквим поступањем "није испоштовао одлуку Уставног суда БиХ који је 9. јануар прогласио неуставним".

"Мени је заиста жао што морамо ићи у ово јер сам очекивао да ће он можда сам понудити своју оставку", рекао је Радончић.

Захтјев предсједника СББ-а стигао је у Савјет министара БиХ.

Јусић је за Н1 рекао да неће поднијети оставку, све док се не утврди његова евентуална одговорност.

Извор: Агенције