latinica  ћирилица
11/01/2017 |  12:21 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

"Обама је кукавица - спасио је Вол стрит и уништио Сендерса"

Барак Обама је изневјерио наде Американаца - он је 2009. године спасио Вол стрит, људи су убијани америчким беспилотним летјелицама, појачана је расна сегрегација у САД, а за вријеме његовог мандата депортовано је 2,5 милиона људи, пише "Гардијан".

Аутор текста Корнел Вест, професор јавне филозофије на Харварду, истиче да је Обамина администрацја прво тврдила да није било убијених цивила у нападима беспилотних летјелица.

"Онда су нам рекли да их је убијено неколико. Потом, `можда и 65`. Али, када је убијен један амерички цивил, одмах је организована прес-конференција и додијељена финансијска компензација", наводи Вест.

Он напомиње да су током протеста против убијања црних младића /случајеви са бијелим полицајцима/ у затвор послате групе демонстраната које су указивале на те злочине.

Едвард Сноуден и други који су открили истину демонизовани су, а злочини које су разоткрили уопште нису помињани, наводи аутор и истиче да медији због тога нису прозивали Обаму.

"Умјесто тога, добро плаћени говорници су га хвалили. Већина црних гласноговорника бранила је његову тишину и злочине у име расног симболизма и властитих каријера", тврди Вест за "Гардијан".

Он сматра да су Обамин недостатак храбрости да се суочи са криминалцима из Вол стрита и напади беспилотним летјелицама довели до пораста десног популизма у САД и исламистичких побуна на Блиском истоку.

"Берни Сендерс покушао је да створи `лијеви популизам`, али су га уништили Хилари Клинтон и Барак Обама у намјештеним предизборима Демократске странке", пише Вест.

Извор: СРНА