latinica  ћирилица
11/01/2017 |  12:07 ⇒ 12/01/2017 | 09:46 | Аутор: РТРС

Бурна реаговања на Инцково скандалозно поређење Српске са НДХ (ВИДЕО)

Након што је увриједио све грађане Републике Српске, упоредивши Српску са НДХ, Валентин Инцко данас се није огласио. У његово име јавио се портпарол ОХР-а, само да каже да грађани и институције Српске нису добро разумјели поруку.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је данас да је крајње увредљиво и непримјерено поређење 9. јануара са настанком усташке фашистичке државе и њене злочиначке идеологије која се завршила геноцидом над Србима.

"Увјерени смо да високи представник у БиХ Валентин Инцко врло добро познаје историјске чињенице, стога још више чуди његова скандалозна изјава која на најгрубљи начин вријеђа наше осјећаје, посебно малобројних чланова српских породица који су успјели преживјети страхоте страдања у злогласним усташким логорима: Јасеновцу, Доњој Градини, Лепоглави, Јадовну, Госпићу, Сајмишту, Старој Градишци и иним које је створила НДХ", наводи Савановић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да не види разлог да као члан Предсједништва БиХ из Републике Српске настави комуникацију са високим представником Валентином Инцком, уколико се он не извини за изјаву у којој је у исти контекст ставио Републику Српску и НДХ.

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да је поређење Републике Српске са Независном Државом Хрватском, које је направио високи представник Валентин Инцко, једна од најстрашнијих изјава и да је усмјерена против Републике Српске и српског народа, као и против смиривања политичких тензија у БиХ.

Социјалистичка партија најоштрије осуђује и тражи хитно извињење од високог представника за БиХ Валентина Инцка због изјаве у којој је на крајње увредљив и недопустив начин покушао да упореди Дан Републике Српске са даном на који је настала фашистичка НДХ.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, поводом узнемирујуће изјаве коју је дао Инцко, послао је данас високом представнику за БиХ књигу "Злочини над Србима у Независној држави Хрватској" и текст Дејтонског мировног споразума.

Предсједник првог сазива Скупштине Републике Српске Момчило Крајишник оцијенио је да високи представник у БиХ Валентин Инцко у свом недопустивом поређењу датума оснивања Републике Српске са датумом оснивања усташке НДХ изгледа као да је негдје залутао, те изразио забринутост због новог тренда неуважавања других народа у БиХ од муслиманског руководства.

"Ово што је Инцко рекао је недопустиво. У ствари, он као да је залутао негдје па не разумије да је то толика увреда да неко пореди празник НДХ са 9. јануаром. Девети јануар је дан када је створена Република Српска вољом српског народа", рекао је Крајишник.

Поређење Дана Републике Српске са даном по злу познате Павелићеве НДХ је призивање фашизма у цијелом свијету, а нарочито злочина над страдалним народима - српским, јеврејским и ромским, истичу из СУБНОР-а Републике Српске.

Из СУБНОР-а најоштрије осуђују изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка којом пореди 9. јануар - Дан Републике Српске са даном НДХ и очекују његово извињење борцима Другог свјетског рата, Борачкој организацији Српске, као и цјелокупном српском народу.

Поређењем Дана Српске са даном оснивања НДХ Инцко је направио невиђени скадал и недипломатски чин, саопштено је из Борачке организације општине Пале.

У саопштењу ове организације најоштрије се осуђује шокантна и скандалозна изјава високог представника и поручује да је "доста његовог политичког хипнотисања и обезглављивања Републике Српске, њених институција и српског народа". Из Борачке организације Пале поручују да одлучно стоје иза институција Српске и изабраних носилаца власти, а од Инцка захтијевају да се извини свим грађанима Републике Српске.

Предсједник Предсједништва Борачке организације града Бањалука Горан Рогић изјавио је да високи представник у БиХ Валентин Инцко због изјаве у којој је упоредио Дан Републике Српске са даном оснивања НДХ треба да се извини српском народу или у супротном да буде проглашен непожељном особом у Бањалуци и Републици Српској.

"Крајње је непримјерена изјава Инцка којом је увриједио српски народ и српске жртве рата, посебно ако се има у виду чињеница да читав свијет зна да се српски народ у Другом свјетском рату борио против фашизма", рекао је Рогић Срни.

Инцко је јуче изјавио да ако би се почели славити празници као што је 9. јануар, Дан Републике Српске, онда би се неки могли досјетити да се слави и 10. април, дан када је основана НДХ.

Предсједник Удружења "Ветерани Републике Српске" Душко Вукотић изјавио је да је поређењем Дана Републике Српске са даном оснивања Независне Државе Хрватске високи представник у БиХ показао да му је мржња према Србима важнија од дипломатије.

"Инцко припада фрустрираним потомцима поражених снага из Другог свјетског рата и није за очекивати да објективно и непристрасно приступа ситуацији у БиХ", рекао је Вукотић. Он је истакао да би борачка удружења у Српској требало да заузму јединствен став о Инцковој изјави.

"У сваком случају требало би да веома брзо заузмемо став о недопустивом понашању високог представника у БиХ", додао је Вукотић.

Удружење логораша Другог свјетског рата града Бањалука оштро осуђује изјаву високог представника за БиХ.
"Повријеђени смо оваквом изјавом високог представника, јер голготе које смо преживјели у логорима НДХ не можемо и никада нећемо заборавити", рекла је предсједница Удружења Добрила Кукољ.

Удружење грађана "Источна алтернатива" Републике Српске најоштрије је осудило изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка који је обиљежавање Дана Републике Српске упоредио са обиљежавањем дана Независне Државе Хрватске.

"Знамо да је НДХ створена уз помоћ Њемачке и Аустрије, које су творци фашизма и видимо да Инцко жали што се не слави дан те фашистичке творевине. Не изненађује нас Инцков став о српском народу и Републици Српској, јер је то продукт традиционалне мржње и насљеђа, још од доба Франца Фердинанда и Бењамина Калаја, као и комплекса због губитка два рата која је Аустрија водила против српског народа", наводи се у саопштењу овог удружења достављеном Срни. 

Из "Источне алтернативе" поручују Инцку да води рачуна и заустави се у својим једностраним иступима и подршци, да не иде путем који БиХ води у рат, те да му је најбоље да спакује кофере и напусти овај простор гдје више ништа не представља и нико његове изјаве и ставове не сматра озбиљним и корисним. 

Посланик ДФ-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Маја Гасал Вражалица позвала је данас високог представника у БиХ Валентина Инцка да престане да даје изјаве које апсолутно нису у складу са његовим дјеловањем.  "Нека се Инцко прихвати онога због чега је ту и што је у складу са његовим надлежностима", рекла је Вражалица коментаришући Инцкову изјаву. Вражалица је истакла да је ова Инцкова изјава "у стилу домаћих политичара".

Директор "Меморијалне фондације Јасеновац холокауст" Драгана Томашевић поручила је да високи представник у БиХ Валентин Инцко треба одмах да поднесе оставку након што је упоредио Републику Српску са усташком Независном државом Хрватском.

"Дубоко нас је растужила јучерашња нечувена изјава Валентина Инцка који је српски ентитет /Република Српска/ упоредио са Независном Државом Хрватском /НДХ/. Високи представник аустријског поријекла, вјероватно, није свјестан чињенице да је НДХ формирао Анте Павелић потпомогнут Хитлером и папом Пијем Шестим", навела је Томашевићева у писму упућеном Инцку.

Она је подсјетила Инцка да је циљ НДХ био да побије трећину Срба, трећину да покатоличи, а трећину да протјера са њихових вјековних територија. "Република Српска је данас територија на којој живи највише оних који су преживјели геноцид који је починила НДХ. Важно је истаћи да баш ова територија представља једино мјесто гдје је српска православна заједница успјела да преживи у било каквом броју и да задржи своју контролу над њом", истиче се у писму.

Аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је да понашање високог представника у БиХ Валентина Инцка и команданта НАТО-а у БиХ генерала Жизел Вилц према Српској представља хистерију очајника који губе моћ, али желе да максимално изазову тензије у БиХ. Анђелковић је рекао да и представници НАТО-а и Инцко знају да је њихова моћ утемељна само у вољи Вашингтона, да немају праву моћ, него рефлексију туђе снаге и силе.

Аналитичар Александар Павић рекао је да је понашање високог представника за БиХ Валентина Инцка, који изузетно скандалозно и безобразно, те оцијенио да би српски званичници требало да га бојкотују, док се не извини. "Његово понашање је изузетно скандалозно и безобразно и представља свјесно вријеђање цјелокупног српског народа", рекао је Павић, који је сарадник Фонда стратешке културе.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин изјавио је данас да је поредити Дан Републике Српске са оснивањем Независне Државе Хрватске велика и тешка увреда за све жртве НДХ.

"То је увреда за сваког потомка побијених Срба, Јевреја, Рома за сваку невину жртву уморену у Јасеновцу, Сиску, Градиској, Јадовну, Пребиловцима," рекао је Вулин.

Савјет безбједности УН дужан је да хитно реагује и опозове високог представника у БиХ Валентина Инцка због скандалозне изјаве, саопштила је Демократска странка Србије .

ДСС у саопштењу, насловљеном са "Инцко, иди кући" на српском и њемачком језику, наводи да је Инцко, без обзира да ли је ријеч о срамотном незнању или неконтролисано испољеном личном увјерењу, прешао границу и себе коначно учинио неподобним за обављање дужности на коју га је Савјет безбједности поставио 2009. године.

Српска народна партија саопштила је данас да Србија, која је гарант Дејтонског споразума и постојања Републике Српске, треба хитно да затражи смјену високог представника Валентина Инцка и његово протјеривање из БиХ, јер ремети мир и уставни поредак, вријеђа српски народ и подстиче сукобе.

Српски покрет "Двери" тражи да премијер Србије Александар Вучић и Влада хитно реагују и осуде скандалозну и опасну изјаву високог представника за БиХ Валентина Инцка, који је Дан Републике Српске упоредио са даном оснивања злочиначке Независне Државе Хрватске. "Двери" су саопштиле да држава Србија мора да реагује на Инцкову изјаву, јер је гарант Дејтонског споразума и дужна је да штити интегритет Републике Српске, да је очува и да не дозволи њено угрожавање.

"Изјава високог представника међународне заједнице у БиХ није само напад на Републику Српску, већ и на читав српски народ и на српске жртве које су страдале у злочиначкој НДХ. Свако ћутање је недопустиво", истиче се у саопштењу.