latinica  ћирилица
11/01/2017 |  11:37 | Аутор: РТРС

Данијел Ортега положио заклетву за предсједника Никарагве (ВИДЕО)

Данијел Ортега положио је касно синоћ заклетву за четврти предсједнички мандат у Никарагви док је његова супруга Розарио Муриљо именована за потпресједницу државе.
Данијел Ортега, архив (Фото: csmonitor.com) -
Данијел Ортега, архив (Фото: csmonitor.com)

Ортега је поново изабран на изборима одржаним 7. новембра.

Предсједник Никарагве, који је као лидер герилског Сандинистичког фронта за национално ослобођење помогао у збацивању с власти диктатора Анастасија Сомозе, владао је Никарагвом од 1979. до 1990. Те године је изгубио на изборима, а на чело државе вратио се 2007.

Никарагва је протеклих година имала стабилан економски раст и нижи степен насиља од сусједних земаља Хондураса и Салвадора.

Многи становници су као главни разлог популарности владајуће партије навели и социјалне програме које спроводи прва дама.

Критичари оптужују Ортегу и његове савезнике да манипулишу политичким системом како би остао на власти и оптужују га да жели да са супругом формира политичку династију.

Опозиција је позивала грађане да бојкотују изборе, називајући их "фарсом" и тврдећи да су осталих пет предсједничких кандидата стављени на гласачки листић само да би изгледало да Ортега има легитимну конкуренцију.

Извор: Бета