latinica  ћирилица
11/01/2017 |  11:31 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Протест мјештана Иванице- Седам дана без струје, воде и телефонских веза (ВИДЕО, ФОТО)

Мјешатни Иванице, повратничког српског насеља у федералној општини Равно, блокирали су данас возилима гранични прелаз од Требиња према Дубровнику, јер већ седам дана немају струје, воде, ни телефонских линија, страхујући за дјецу и старе због изузетно ниских темпартура.
Равно - Блокада пута - Фото: СРНА
Равно - Блокада путаФото: СРНА

Огорчени због тога што већ седам дана немају струје, мјештани Иванице су на пола сата јутрос блокирали гранични прелаз у овом мјесту.

Иако је далеководни стуб пао у прошли четвртак, још им се, како кажу, нико из федералне општине Равно којој припадају, није обратио, ни понудио помоћ, чак ни изабрани представници ове мјесне заједнице.

Око 250 мјештана Иванице, на минус пет степени Целзијусових живи без струје, воде и телефона. Кажу, стрпљења више немају. Извињавају се онима којима су спријечили пролазак, али нису имали другог начина да укажу на свој проблем.

- Немамо струје, вода се заледила, за сат времена неће бити ни пута, телефони не раде, па сами процијените - каже мјештанин Драган Мисита.

Мјештани Иванице српске националности посебно су огорчени јер су Божићне празнике провели у катастрофалним условима.

Александар Милићевић каже да је из општине Равно јуче дошао само поштар и донио рачуне за струју, на којима пише и "срећни празници".

- Ово нам је трећи Божић без струје. Да ли случајно или намјерно, не знам - каже Милићевић.

Никола Барзут истиче да су већ седам дана без струје, те да има болесне родитеље, због чега су у тешкој ситуацији.

Да иронија буде већа, само стотинак метара одавде је граница Европске уније. Ни гранични прелаз нема струју.

Због нестанка струје полицајци бораве у комбију, умјесто у контејнеру који је за то предвиђен. Не раде ни електронски системи за контролу преласка границе.

Након пола сата, блокада прелаза је прекунута. Ако ускоро не добију струју, мјештани кажу да ће поново блокирати прелаз. У међувремену, на терен су стигле и техничке екипе електричара из Тузле који настоје да отклоне квар. Очекују да ће у томе успјети до сутра послијеподне.