latinica  ћирилица
11/01/2017 |  10:55 | Аутор: РТРС

Јужна Кореја тврди: Ким Џонг УН има плутонијума за 10 нуклеарних бомби

Сјеверна Кореја сада располаже са довољним количинама плутонијума да направи 10 нуклеарних бомби, тврди Јужна Кореја, недјељу дана након што је сјевернокорејски лидер Ким Џон-Ун објавио да се ближи дан тестирања интерконтиненталне балистичке ракете.

Министарство одбране у Сеулу наводи да се вјерује да Сјеверна Кореја има око 50 килограма плутонијума, што је довољно за 10 нуклеарних бомби. То је за 10 килограма више у односу на прије осам година, преноси АФП.

Сјеверна Кореја је објавила да може да изведе пробно испаљивање интерконтиненталне балистичке ракете у било којем тренутку и са било које локације коју одреди лидер Ким Џонг Ун.

Сјевернокорејска државна новинска агенција КЦНА цитирала је тврдњу неименованог портпарола тамошњег Министарства спољних послова да је непријатељска политика САД крива за развој наоружања Пјонгјанга, преноси Ројтерс.

Британска агенција подсјећа да је Ким 1. јануара изјавио да је његова земља близу пробног тестирања интерконтиненталне балистичке ракете.

"Интерконтинентална балистичка ракета ће бити лансирана у било којем тренутку и одакле год то одреди Врховни генералштаб Демократске Народне Републике Кореје", навео је званичник.

Сјеверна Кореја је прошле године извела двије нуклеарне пробе, укупно пет, што је изазвало глобалну забринутост да је направила значајне помаке у развоју програма нуклеарног оружја.

Пробе нису биле успјешне пошто рактете дугог домета нису биле у стању да носе нуклеарне бојеве главе, али стручњаци процјењују да би то могло да се догоди за пет година.

Извор: Танјуг