latinica  ћирилица
11/01/2017 |  10:37 ⇒ 10:43 | Аутор: РТРС

Неевидентирање промета у фирмама чији су оснивачи Арапи

Службеници Пореске управе Федерације БиХ су у контроли већег броја правних лица, чији су оснивачи арапски држављани углавном утврдили неевидентирање промета и непосједовање фискалног уређаја.
Пореска управа Федерације БиХ (Фото:pufbih.ba) -
Пореска управа Федерације БиХ (Фото:pufbih.ba)

У Служби за односе са јавношћу Пореске управе ФБиХ кажу да је одређени број инспекцијских контрола спроведен на основу података добијених од Службе за послове са странцима БиХ, а да је један дио извршен на основу података којима располаже Пореска управа.

Код контролисаних пореских обвезника нису утврђени већи износи пореских обавеза, ни постојање основа сумње који би указали на утају пореза, а утврђене неправилности углавном се односе на неевидентирање промета и непосједовање фискалног уређаја, пише "Глас Српске".

Припадници Службе за послове са странцима БиХ открили су у акцији "Некретнине" да држављани Кувајта, Уједињених Арапских Емирата, Катара, Сирије, Либије и Саудијске Арабије региструју фиктивне фирме само ради куповине некретнина.

Од контролисаног 691 правног лица, 499 није пронађено на наведеним адресама, а страни држављани, власници 127 фирми никада нису ни ушли у БиХ.

Извор: СРНА