latinica  ћирилица
11/01/2017 |  10:21 ⇒ 11:54 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Нема борбе против терориста док у Сарајеву владају њихови спонзори

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић упозорио је да је регионална сарадња у борби против тероризма слаба и да не може бити другачија док год власти у Сарајеву контра-обавјештајно, логистички и на сваки други начин подржавају развој и финансирање терористичких организација.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Галијашевић је истакао да су у борби против терористичких група, организација и идеологије, муслиманске вјерске и политичке елите у Сарајеву на страни терориста, а не на страни регионалне безбједности и сарадње.

"Наравно, прије или касније, терористи ће наставити започета убијања по Сарајеву и тада ће бити јасно коме фактурисати одговорност за то", каже Галијашевић за портал "Искра".

Напоменувши да је регион, што се тиче тероризма, највише угрожен из БиХ, тачније из Сарајева, Галијашевић је прецизирао да екстремистичка хоботница у овој земљи данас располаже са више од 5.000 радикалних исламиста који представљају стални извор терористичких претњи.

"Иако су ова лица позната безбједносним агенцијама у БиХ, они су овдје до сада били заштићени у сваком смислу тако да су несметано створили највећи исламистички покрет у Европи, са више од 100.000 припадника, познат под именом 'вехабијски покрет'. Тачно је да нису сви припадници тог покрета терористи, али сви познати терористи у овој земљи долазе, искључиво, из тог покрета", подсјећа Галијашевић.

Према његовим ријечима, ова лица су потпуно несметано оснивала на подручју БиХ предузећа и невладине организације, а онда у њихово име куповали куће, зграде - цијела насеља - да би у њима настанили фанатизовану армију својих сљедбеника, војску будућег ратног конфликта.

Галијашевић је оцијенио да је Македонија друга земља региона у којој ситуација уопште није добра и тешко да ће се стабилизовати.

"Албански националисти у Македонији наступају удружени са исламистима и желе подјелу Македоније. Владе најважниих западних земаља подржавају тај концепт неколико држава Албанаца које би се послије ујединиле. Тај пројекат јачања албанског фактора на Балкану неће се завршити у Македонији, него ће се наставити у Црној Гори, а послије покушати и са Србијом, у такозваној Прешевској долини. Слабљење америчког и њемачког утицаја на Балкану би умањило степен пријетње", сматра Галијашевић.

Што се тиче Косова и Метохије, он истиче да је тај простор постао упориште екстремиста које је креирала међународна заједница и данас га подржава.

"На сцени је заједнички наступ шиптарских националиста, исламиста-терориста и нарко картела. Тај јединствени удружени механизам управо је изградила такозвана међународна заједница. Терористи су геополитичка пјешадија утицајних НАТО земаља, које их регрутују и које им одређују борбене задатке и циљеве", тврди Галијашевић.

Када је ријеч о терористима "спавачима", Галијашевић каже да их највише има у БиХ и на Косову, као и на подручју такозваног Санџака. "Ријеч је о сложеном покрету бивших муџахедина, вехабија, припадника 'Муслиманског братства', такозване 'Активне исламске омладине', разних необразованих и бесперспективних вуцибатина", појашњава Галијашевић.

Он истиче да су у тим условима у највећој опасности Србија и Република Српска, која је стабилна државотворна заједница и једина пријатељска држава самој Србији, те на овим просторима једина стварна препрека нацистима, исламистима, неолибералним империјама и крупном капиталу на њиховом планираном путу - да наставе тренутно заустављено "черупање" Србије.

"Сваким даном Република Српска је способнија да спријечи властиту дестабилизацију, али сваког дана видимо и одлучност Србије и Русије да ту дестабилизацију не дозволе никоме", напомиње Галијашевић.

Галијашевић сматра да поједине западне владе на одласку постају свјесне да је њихова политика на Балкану пропала и да су БиХ заробиле у канџама своје неспособности и исламског радикализма.

"Својим дјеловањем, безвриједне 'каријерне' дипломате, пропали војници и обавјештајци учинили су све да спријече БиХ да напредује, да буде земља сарадње. Наравно да они желе да дестабилизују Републику Српску као једини државотворни субјект који показује способност развоја, инвестиција, заштите и демократског плурализма, што је чини стабилном и просперитетном", каже он.

Галијашевић је закључио да управо због тога смета предсједник Српске Милорад Додик, који је стварна препрека насљедницима Алије Изетбеговића и његовој политичкој копилади да успоставе исламску државу на цијелој територији БиХ.

Извор: СРНА