latinica  ћирилица
10/01/2017 |  22:25 | Аутор: РТРС

Зашšтита о приватности могла би да угрозити приходе друштвених мрежа

Сервиси за дописивање преко интернета, попут "Вотсапа", "Месинџера" и "Џимејла", могли би се суочити са строжијим правилима о начинима на који смију да прате активности својих корисника, уколико буде усвојен приједлог Европске комисије о заштити приватности који је представљен, јавља Ројтерс.
Фејсбук (Фото: epa/Julian Sratenschulte) -
Фејсбук (Фото: epa/Julian Sratenschulte)

Како се наводи, сервиси ће морати да гарантују повјерљивост разговора својих корисника и траже њихову дозволу за праћење активности, како би им приказивали прилагођене рекламе.

На примјер, имејл сервисима попут "Џимејла" и "Хотмејла" неће бити допуштено да претражују имејл поруке својих корисника како би им приказивали циљане рекламе, без њихове изричите дозволе.

Већина бесплатних онлајн сервиса ослања се на маркетинг како би се финансирала, што је изазвало страхове да би приједлог Европске комисије могао погодити те приходе.

Приједлог Европске комисије, предвиђа одређена правила која се тренутно односе само на телеком оператере, али се проширују на интернет компаније које нуде услуге позива и слања и примања порука преко интернета, с циљем да се затвори јаз у законским прописима између телеком индустрије и већином америчких интернет гиганата попут "Фејсбука", "Гугла" и "Мајкрософта".

Онлајн оглашивачи су упозорили да би претјерано строга правила могла угрозити финансирање многих веб страница и њихово пружање бесплатних услуга.

Како наводе, сматрају да се по информацијама које они користе не могу идентификовати корисници и зато не постоји велики ризик, због чега би тражење дозволе за прикупљање информација сваки пут било оптерећујуће.

Извор: РТС