latinica  ћирилица
10/01/2017 |  19:48 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Прослава Дана Републике - главна тема у федералним медијима, бројни примјери говора мржње (ВИДЕО)

Прослава Дана Републике главна је тема у федералним медијима. Бројне извјештаје о 9. јануару, на порталима прате коментари, пуни говора мржње.
Говор мржње на интернету - Фото: РТРС
Говор мржње на интернетуФото: РТРС

Да су изашли из домена национализма, упозоравају стручњаци. Кажу - примјер су шовинизма, који пријети заједничкој будућности.

Негативни коментари на текстове у чијем наслову је Република Српска, нису ништа ново. Бар не на федералним порталима. Било их је протеклих дана, али су коментатори, у својој мржњи, чини се, јуче надмашили сами себе. Показали су то позивима на најстрашније злочине над Србима. Чак и оним најмлађима. Било је и оних који су своје мисли преточили у пријетеће поруке које су на друштвеним мрежама упутули РТРС-у, али и некима који су нам због таквих пријетњи писали.

- Ти рафали мржње, та канонада увреда, те најниже и најбурније страсти које људски ум може да изговори, заправо свједочи колико је Андрић у писму пријатељу 1920. године био у праву, када је описао БиХ као земљу у којој је мржња већа од њених планина,  каже Ђорђе Вуковић професор на ФПН-у.

Социолози коријене оваквих коментара налазе у мржњи коју неријетко сију политички лидери. Треба, кажу, прихватити чињеницу да су у рату који је завршен прије двије деценије, страдала сва три народа.

- То је неизбрисив извор мржње која долази до изражаја у одређеним пригодама, поготово упућене једни према другима, као у овом случају, истиче Александар Милић социолог.

У земљи у којој се годинама његује мржња политичком и медијском пропагандом, гдје вјерске вође говоре о власима, научни радници о ђиканима и народу који има антрополошке предиспозиције за геноцид, гдје политичари говоре о геноциду и гдје постоји једнозначан поглед на прошлост а Република Српска представља сметњу нормалном животу, све је, каже Вуковић, дводеценијска припрема онога чему данас свједочимо – масовној хистерији о чијим посљедицама нико не размишља.

- Портали и друштвене мреже омогућили су да се видимо колико је болесно ово друштво у којем свако може несметано о некажњено да са саучествује у производњи припреме за масовни злочин, вербални злочин који увије претходи оном физичком, поручио је Вуковић.

Нема брзог рјешења за овај проблем. Треба, каже Вуковић, радити на подизању културне свијести. Неки рјешење виде у казнама. Словенија за коментаре на порталима и друштвеним мрежама одгoворним сматра уредникe. За говор мржње прописује казну од 500 до 5000 евра.

У Србији су ријетки примјери кажњавања због говора мржње на интернету, али их има. Гугл претрага, међутим, за БиХ, не даје ни једну информацију о кажњавању због говора мржње у коментарима.