latinica  ћирилица
10/01/2017 |  15:48 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Требиње: Због ниских температура велике штете на водоводној мрежи (ВИДЕО)

У Требињу се протеклих неколико дана биљеже изузетно ниске температуре на које становници овог дијела Српске нису навикли. Пад температура узроковао је и проблеме са водоснабдијевањем.
Водовод - Фото: РТРС
ВодоводФото: РТРС

Ниске температуре довеле су до залеђивања и пуцања водомјера, пуцања цијеви и других проблема на водоводној мрежи што је бројна домаћинства оставило без воде. Из требињског Водовода апелују да се заштите мјерна мјеста и на тај начин спријече штете на инсталацијама.

Породица Пудар из Требиња од јутрос је без воде. Пукао је водомјер који су, кажу, покушали да заштите. Температурни минуси били су јачи.

- Ниске температуре, цијеви заледиле, велики проблем без воде, очекујемо да ће температуре порасти, каже Јелена Пудар.

Појединачних, сличних случајева је на десетине, али има и цијелих насеља која због залеђене воде у цијевима имају проблем у водоснабдијевању. Становници, кажу, памте краткотрајне проблеме са замрзавањем цијеви и нестанком воде. Међутим, ове зиме минуси су потрајали, па су и проблеми много већи.

Само јутрос требињском Водоводу пријављено је 50-ак кварова на водоводној мрежи узрокованих ниским температурама и залеђеним водомјерима и цијевима.

Већ сада је број кварова премашио стотину. Ипак, кажу у Водоводу, слика ће бити јаснија тек након пораста температура и отопљавања.

Трошкове настале усљед кварова на водоводној мрежи узрокованих ниским температурама, до водомјера сноси ЈП Водовод, а од водомјера иде на терет власника или корисника градске водоводне мреже.