latinica  ћирилица
10/01/2017 |  14:52 ⇒ 16:31 | Аутор: РТРС

Рибник: Обиљежен 9. јануар- Дан Републике Српске

Светом литургијом, полагањем вијенаца погинулим борцима и свечаном академијом у Рибнику је обиљежен 9. јануар- Дан Републике Српске.
Рибник: обиљежавање Дана Републике Српске - Фото: РТРС
Рибник: обиљежавање Дана Републике СрпскеФото: РТРС

У Цркви Рођења Пресвете Богородице у Горњем Рибнику Свету литургију слижио је свештеник Дејан Зељкић. На централном спомен обиљежју вијенце су положиле делегације општине Рибник, Општинске борачке организације Рибник и Удружења ратних војних инвалида Рибник.

На свечаној академији учествовали су ученици основних и средње школе који су читали рецитале и текстове посвећене Републици Српској. Своје радове говорили су Александра Враћар, Анђела Врачар, Катаријна Крдија, Милица Врачар, Дејан Бањац и Зора Јелић. Есеј о Републици Српској, који је написао вјероучитељ Предраг Вујић, прочитала је Тања Кљајић. Рецитовали су и ученици Марија Моравац, Бојан Гајић, Анђела Касаповић, Никола Мандић, Јадранка Бајић и Милица Тепић.

Душко Дакић, предсједник СО Рибник је рекао да "данас показујемо своју приврженост, своју вољу и жељу да Дан Републике Српске прослављамо како данас тако и у наредним годинама, да заправо све што су нама оставили наши очеви и дједови да то сачувамо и оставимо нашој дјеци".

- У одбрамбено-отаџбинском рату многи очеви и синови су уградили своје животе у темеље Републике Српске, а амноги борци су дали своје дијелове тијела за Републику Српску. Зато је наше легитимно право да славимо Дан Републике Српске и то нам нико не може забранити - поручио је Раденко Бањац, начелник општине Рибник.