latinica  ћирилица
10/01/2017 |  13:49 ⇒ 16:24 | Аутор: РТРС

Србија послала захтјев за изручење Харадинаја

Министарство правде Србије послало је француским правосудним органима захтјев за изручење Рамуша Харадинаја, речено је Танјугу у том министарству.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Уз захтјев за изручење послата је и пратећа документација преведена на франсуски језик на основу које ће француско правосуђе одлучивати о испуњености услова за изручење Харадинаја Србији.

Харадинај је прошле сриједе лишен слободе на аеродрому у Базел-Милуз на француској страни, на основу потјернице коју је Србја за њим расписала 2004. године и налази се у притвору.

Србија га тражи због сумње да је починио злочине на Косову и Метохији 1998. и 1999. године који нису били обухваћени оптужницом Хашког трибунала по којој је правоснажно ослобођен.

У питању су ратни злочини против цивилног становништва у зони одговорности Дукађин 1998. и 1999. године.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је раније да ће Србија од Француске тражити изручење Рамуша Харадинаја. Премијер је рекао да се нада да ће у овом случају, у Француској право бити изнад политике.

Како је рекао, тужилаштво Србије има бројне доказе, многе оптужујуће ствари, те да би било веома необично да Француска не поступи у складу са правом, него са политичким ставовима.

Извор: Танјуг