latinica  ћирилица
10/01/2017 |  13:44 ⇒ 13:44 | Аутор: РТРС

У Србији и даље на снази црвени метеоаларм

У Србији се од Бадњег дана температура не диже изнад нуле и на снази је црвени метеоаларм, али је ситуација нешто повољнија, а ванредна ситуација, која је проглашена због снијега и вјетра, и даље је на снази у 10 општина.
Србија снијег (фото:B. Bojović / RAS Srbija) -
Србија снијег (фото:B. Bojović / RAS Srbija)

Начелник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да је у протеклих пет ледених дана из сњежних сметова евакуисано 132 људи и 72 возила, а да се број евакуација смањује.

Он је навео да је Сектор за ванредне ситуације појачао снаге на југу Србије и да на терену има довољно људи, а да је данас извршена дистрибуција нафте у угроженим општинама на основу захтјева које су послале Влади Србије.

У Сјеници, у којој владају екстремно ниске температуре, у сњежној блокади и даље је 50 села са 2.000 житеља, а данас пада слаб снијег.

Начелник одјељења Сектора за ванредне ситуације Зоран Миловановић каже да се наставља чишћење путева и да је од око 750 километара локалних путева очишћено 50 одсто.

Радио-телевизија Србије јавила је да је Штаб за ванредне ситуације општине Сјеница донио одлуку да се ђацима продужи распуст до 16. јануара.

Главни путни правци и ауто-путеви у Србији очишћени су од снијега, а снијега има мјестимично у расквашеном стању до пет центиметара на територији Врања, Ниша, Пожаревца, Ваљева, Панчева, Новог Пазара, Крагујевца, Зајечара, Ужица, Ивањице, Косова и Београда.

Обустављена је пловидба на Дунаву, Сави и Тиси, а Велика Морава је залеђена.

Авио-саобраћај на аеродромима "Никола Тесла" у Београду и "Константин Велики" у Нишу одвија се несметано.

Извор: СРНА