latinica  ћирилица
10/01/2017 |  13:06 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Маљчић: Појачати исхрану и обезбиједити суву простирку

Предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић посавјетовао је данас узгајиваче да "зашушкају" просторе у којима држе свиње, појачају њихову исхрану и обезбиједе им суву простирку како би се заштитили од губитака усљед ниске температуре ваздуха.
Свиње - Фото: РТРС
СвињеФото: РТРС

"Исхрану је пожељно појачати, јер свиње на оваквој зими губе јако много енергије. У том смислу, добра је калорична храна на бази кукуруза и других житарица", рекао је Маљчић.

Он је изјавио Срни да узгајивачи не би требало да држе свиње на пропуху и на отвореном.

"Ако су свиње на отвореном, јако је битно да имају суву простирку. Јер свиње су као барут, што су у сувљем дуже можете рачунати на њихово боље здравље", каже Маљчић.

Када је ријеч о прасићима, Маљчић је рекао да су они најосјетљивији док не достигну више од 15 килограма, због чега је у раном периоду њиховог живота потребно догријавати просторије у којима бораве.

"Велик број прасића сваке године уништи зима, јер се прасе без своје тјелесне температуре. Дакле, у том периоду потребна им је температура цирка 36 степени Целзијусових и, наравно, сува простирка", објаснио је Маљчић.

Извор: СРНА