latinica  ћирилица
10/01/2017 |  11:58 ⇒ 11:59 | Аутор: РТРС

Чајниче: Уз струне гусала прослављен 9. јануар

У Чајничу је поводом обиљежавања Дана Републике Српске одржан Други божићни сабор гуслара Српске, који су организовали општина и републички Савез гуслара.
Чајниче: Одрћан Други божићни сабор гуслара Српске - Фото: СРНА
Чајниче: Одрћан Други божићни сабор гуслара СрпскеФото: СРНА

Начелник општине Чајниче Горан Караџић рекао је синоћ на свечаности у Дому културе "Филип Вишњић" да је општина одлучила да се уз струне гусала прослави 9. јануар, дан када је рођена Република Српска.

"Велико ми је задовољство што смо на овој свечаности да би се сјетили најтежих дана када смо са пушком у тешким моментима бранили свој народ", додао је Караџић.

Он је истакао допринос становника ове општине у стварању Републике Српске, те навео да је Чајничка бригада имала више од 800 бораца.

Караџић је захвалио секретару Савеза гуслара Милану Никчевићу, који је уложио труд да се на овај начин организује прослава свима једног од најдражих празника.

Гуслар Марко Бутулија каже да се његова љубав према гуслама родила спонтано када је имао само четири године, а да се данас овим занимањем бави професионално.

"Гусле су српска традиција и историја, оне нису музика него јуначка литургија. Захваљујући гуслама и епској поезији, српски народ је старији од свих народа који су своје историјске ране слабо памтили", рекао је Бутулија.

На манифестацији су наступили гуслари Витомир Арсенић, Никола Бошковић, Војин Тепавчевић, Марко Бутулија, Марко Црногорац, Илија Работа, Драго Пелемиш и Васо Ђондовић, те чланови Културно-умјетничког друштва "Извор" из Чајнича.

Извор: СРНА