latinica  ћирилица
10/01/2017 |  11:19 | Аутор: РТРС

Пентагон успјешно тестирао "јато" беспилотних летјелица (ВИДЕО)

Још један корак ка новој врсти оружја направљен је успјешним тестирањем „јата“ од 103 минијатурне беспилотне летјелице, наводе у Пентагону.
Пентагон успјешно тестирао "јато" беспилотних летјелица - Фото: Screenshot/YouTube
Пентагон успјешно тестирао "јато" беспилотних летјелицаФото: Screenshot/YouTube

Захваљујући напретку вјештачке интелигенције може да се размишља о мини-роботима којима би у ту сврху управљао човјек, а војни стратези оцјењују да је пред оваквим типом новог наоружања лијепа будућност.

Производња оваквих беспилотних летјелица није скупа, а једна од предности је што због бројности могу лакше да савладају непријатељску одбрану, наводи се у саопштењу које ноћас објавио Пентагон.

Пентагон је у октобру тестирао “јато“ мини-дронова "Пердиx" дужине око 16 центиметара. Летјелице су спуштене из три борбена авиона “Ф/А-18 супер хорнет“, прецизирано је у саопштењу.

Вилијам Ропер уз Службе за стратешке капацитете Пентагона објаснио је да је предности оваквих летјелица то што “група нема вођу“, као и да се лако прилагођава ако јој се прикључи нова летјелица или уколико је нека напусти у случају да је оборена.

Службу за стратешке капацитете Пентагона основао је актуелни секретар обране САД, технофил Аштон Картер, када је био други човјек те установе.

Дрон "Пердиx" дизајнирали су студенти престижног универзитета Ем-Ај-Ти (МИТ) 2013. године и од тада се непрекидно ради на његовом побољшавању.

Извор: РТС/Бета