latinica  ћирилица
10/01/2017 |  10:17 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Поступак против Салиховића почиње 27. јануара (ВИДЕО)

Крајем јануара почиње дисциплински поступак против суспенованог главног тужиоца БиХ Горана Салиховића. То је одлучила дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета, након припремног рочишта.

Терете га за сукоб интереса, непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку, и мијешање у поступање судије или тужилаца. Салиховић све одбацује и најављује свједоке. Између осталих, и предсједника Српске Милорада Додика.

Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета суспендованог главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића терети за сукоб интереса и непримјерене контакте. Салиховић све одбацује. И дисциплински тужилац и одбрана најавили су да ће за свједоке, између осталих позвати, тужиоце, али и министра безбједности Драгана Мектића, посланика СНСД у Парламенту БиХ Николу Шпирића, директора ОБЕ Османа Мехмедагића, директора Дирекције за координацију полицијских тијела Мирсада Вилића, и новинара Мату Ђаковића. Салиховић очекује да ће у његову корист свједочити и предсједник Српске Милорад Додик.

Салиховић је рекао да ће за клевету тужити замјеника предсједавајућег Представничког дома Паралента БиХ Младена Босића, који је недавно изјавио да су у Салиховићевом кабинету пронађене на стотине предмета, који су скупљали прашину у ладицама.

- Ја ћу га сигурно тужити за клевету, код мене није нађен нити један једини предмет, ако би он имао и један доказ, ја ћу појести свих 200 предмета, поручио је Салиховић.

Салиховићев бранилац Рифат Коњић каже да одбрана није добила комплетан текст тужбе.

- Ми се понашамо кооперативно желимо да се овај поступак оконча, стим што нам је обећано да ће на идући пут бити и дио тужбе који је затамљен и и докази који нисмо видјели, ми ту не можемо ништа, ти докази имају одређени степен тајности, каже Коњић.

Управо због тога в.д. дисциплинског тужиоца ВСТС-а Алена Курспахић тражила је да јавност буде потпуно искључена током процеса. Салиховић каже да би тако поступак против њега био монтиран.