X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
10/01/2017 |  07:53 | Аутор: РТРС

Опрезно - ниска температура успорава дјеловање посипног материјала

Сви важнији путни правци у Републици Српској и Федерацији БиХ јутрос су проходни, али се возачима савјетује да због поледице буду опрезни јер ниска температура успорава дјеловање посипног материјала, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Зима (Фото:ПД Козара/twitter) -
Зима (Фото:ПД Козара/twitter)

И даље није проходан регионални путни правац Кифино Село-Улог преко превоја Морине.

АМС упозорава возаче на јаке ударе вјетра на дионицама у јужним крајевима.

На подручју Федерације БиХ због угаженог снијега на коловозу саобраћај се одвија спорије на путевима Кључ-Бихаћ, Босански Петровац-Дрвар, Ливно-Гламоч-Мркоњић Град, Сарајево-Тузла, Тузла-Бијељина, Бугојно-Нови Травник и Горњи Вакуф-Прозор.

Екипе предузећа за путеве су на терену и интервенишу на свим дионицама гдје је неопходно.

Из АМС савјетују возачима да возе максимално опрезно, да вожњу прилагоде стању и условима на путу и да на пут не крећу без зимске опреме.

На ауто-путевима Бањалука-Градишка и Прњавор-Добој саобраћај се одвија без застоја, по влажном коловозу.

На дионицама на којима су у току радови, саобраћај је регулисан привременом сигнализацијом чије је поштовање обавезно.

Петља "Маховљани" затворена је због изградње вијадукта на дионици ауто-пута Бањалука-Прњавор, а возачи могу користити петљу "Александровац".

С циљем безбједног одвијања саобраћаја на ауто-путу "9. јануар" Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја који је регулисан привременом сигнализацијом.

Због изградње моста преко ријеке Укрине у Драгаловцима потпуно је обустављен саобраћај на дионици регионалног пута Горња Вијака два-Разбој. Током трајања обуставе, возила се преусмјеравају на локални пут кроз село Брестово, али је актуелна забрана саобраћаја за теретна возила носивости веће од 15 тона.

Настављени су и радови на санацији клизишта на истом магистралном путу на подручју Мјесне заједнице Ада, због чега је измијењен режим саобраћаја у дужини од 150 метара.

На подручју дистрикта Брчко у току је изградња обилазнице због чега је измијењен саобраћај на магистралном путу Брчко-Бијељина у насељу Гредице и на дионици Брчко-Лончари у насељу Горице.

Радови се изводе и на путним правцима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево и Укрина-Вијака у Вијачанима.

Због бушења и минирања терена на дионици магистралног пута Рогатица-Устипрача у мјесту Дуб долази до повремене обуставе саобраћаја у периоду од 9.00 до 10.00 и од 14.00 до 17.00 часова.

На магистралном пута Брод на Дрини-Шћепан Поље /граница БиХ и Црне Горе/ и даље је забрањен саобраћај за возила чија укупна маса прелази 16 тона, те на регионалном путу Братунац три-Дрињача за теретна возила укупне масе веће од три и по тоне и за аутобусе класе М3, осим за аутобусе "Дринатранс" из Зворника.

На граничним прелазима задржавања нису дужа од 20 до 30 минута. Гранични прелаз Делеуша, на путном правцу од Билеће до Никшића у Црној Гори затворен је за теретна возила.

С обзиром на то да је на подручју Црне Горе, на дионици Шћепан Поље-Плужине-Никшић, забрањено кретање за теретна возила са приколицом и шлепере, за ова возила не препоручује се кориштење граничног прелаза Хум.

Радови на подручју Хрватске и даље су актуелни на граничним прелазима Брод-Славонски Брод и Орашје-Жупања, тако да се на овим прелазима током дана саобраћа успорено.

Из АМС подсјећају возаче да је на новоизграђеној дионици ауто-пута "9. јануар" на правцу од Добоја до Прњавора почела наплата путарине. За путничка возила, мотоцикле, троцикле и четвороцикле, као и лака комерцијална возила треба издвојити четири КМ, за путничка возила са приколицом и каравне осам КМ, за аутобусе и камионе 12 КМ, а за возила са четири и више осовина, камиони са приколицом, аутобусе са двоосовинском приколицом и слично 20 КМ.

Извор: СРНА