latinica  ћирилица
10/01/2017 |  07:50 ⇒ 08:08 | Аутор: РТРС

Скупштина самопроглашеног Косова данас о хапшењу Харадинаја

Скупштина самопроглашеног Косова данас ће на ванредној сједници размотрити ситуацију након притварања лидера Алијансе за будућност Косова, Рамуша Харадинаја.
Скупштина самопроглашеног Косова (архив) -
Скупштина самопроглашеног Косова (архив)

Осим тога, како се наводи, они ће од Владе затражити конкретне мјере за ослобађање Харадинаја и за спречавање даљих хапшења лидера и грађана Косова на основу оптужница из Србије.

Шеф посланичке групе АБК, Паљ Љекај је за приштинске медије изјавио да ће АБК, као иницијатор за одржавање ванредне сједнице, предложити посебну резолуцију или декларацију у којој ће се захтијевати и прекид дијалога о нормализацији односа са Београдом, у чему посредује Европска унија.

Од Владе ће се захтијевати притисак од ЕУ на Београд да повуче све оптужнице против лидера и грађана Косова, подигнуте од 1999. године.

Одбрана Рамуша Харадинаја је објавила да ће се у четвртак, у 11 часова, у суду у Француској одржати рочиште на којем ће се размотрити захтејв за привремено пуштање Харадинаја на слободу.

Рамуш Харадинај је ухапшен прошле сриједе, по налогу Србије за хапшење из 2006. године, због сумње да је 1998. и 1999. године починио ратне злочине над Србима и другим неалбанцима.

Суд у Француској је у четвртак одлучио да Харадинај остане у притвору док Србија не достави захтјев за екстрадицију.

Харадинај је још једном, 2015. године, био ухапшен на аеродрому у Љубљани, али је послије неколико дана ослобођен.

Потјерницу против Харадинаја Србија је издала 2006. године због сумње да је починио ратне злочине 1998. и 1999, у вријеме када је био један од команданата ОВК.

Њему је суђено и у Хашком трибуналу за ратне злочине, али је 2012. ослобођен свих оптужби.

Извор: БЕТА