latinica  ћирилица
08/01/2017 |  21:56 ⇒ 09/01/2017 | 10:43 | Аутор: РТРС

Додик: Поносан сам на 25 године Српске (ВИДЕО)

Уочи Дана Републике, предсједник Републике Српске Милорад Додик је у емисији "Актуелно" за нашу телевизију рекао, да је све спремно за обиљежавање 25 година од њеног настанка.
Актуелно - Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Актуелно - Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједник Републике истакао је да је Српска, упркос бројним притисцима, успјела да опстане 25 година, што није пошло за руком појединим државама у региону и да то само показује снагу коју она има.

- Поносан сам на чињеницу да је Република Српске опстала 25 година - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ нема будућност и највећа грешка која је направљена је што је уопште и формирана. Сутра ће цијела Српска показати снагу и јединство, а прослави Дана Републике присуствоваће и бројни званичници из региона и свијета, истакао је Додик.

Упркос бројним опструкцијама да на прославу Дана Републике, дође и Трећи пјешадијски Република Српска пук Оружаних снага БиХ, они су данас постројени у највећем граду Српске. Те опструкције су директан удар на Републику Српску, рекао је Додик, и поручио, да је ово посљедњи пут да Сарајево покушава да утиче на прославу Дана Републике.

Један од посљедњих напада из Сарајева је и позивање да се укине ентитетско гласање, каже Додик. Уколико би се то обистинило, Српска би нестала за шест мјесеци, увјерен је предсједник Српске.

Додик је запитао и зашто би се робовало БиХ и предложио да се БиХ мирно разиђе на ентитетским линијама, а да се онда сви усмјере на сарадњу. Рекао је да би нови референдум био добра ствар, нагласивши да не жели никога да плаши, већ да се само бори за права Републике Српске.

Истакао је да је сада приоритет Закон о Уставном Суду БиХ, а ако се то не реализује - зашто не и референдум о осамостаљењу. Према његовим ријечима, референдум о осамостаљењу Републике Српске од БиХ, сигурно "није на дневном реду ове године, осим", како каже, "ако нас догађаји не убрзају".

Позвао је све грађане Српске да сутра на тренутак застану у обављању свакодневних послова и пожеле све најбоље својој Републици.

Свечено обиљежавање Дана Републике почиње сутра у раним јутарњим часовим и трајаће до касно у ноћ.