latinica  ћирилица
08/01/2017 |  19:18 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Република Српска - идеал који је засјенио жртву (ВИДЕО)

Обиљежавање 9. јануара почело је широм Српске. Тробојке и химна "Моја Република" на улицама и у институцијама.
Застава Републике Српске - Фото: РТРС
Застава Републике СрпскеФото: РТРС

У храмовима и на спомен обиљежјима сјећање на погинуле чуваре Српске. Једногласна порука свих – чували смо и чуваћемо Републику Српску и њен дан.

Република Српска – идеал који је рођен прије двије и по деценије у Палама и чије су границе омеђене жртвама у четворогодишњем рату. У сарајевском пољу, романијском платоу и на требевићким висовима, нетом након рата, границе су учвршћене непрегледним егзодусом сарајевских Срба. Под окриљем Српске, градили су сарајевски Срби нове домове, истовремено градећи нови град! И ту надомак Сарајева из којег непрекидно кидишу на српски идеал – армирали су и темеље и границе Српске. И док мраморне крстаче уснулог пука /гробље Зејтинлик/ и више од 4.000 имена опомињу, преци и потомци из мјеста рођења, заједнички се завјетују. 

И равна Семберија и Мајевица поносно и пркосно присјетиле су се својих најбољих синова. Оних који су остали на мртвој стражи, постојаном и вјечном чинећи и Семберију и Српску.

И даље на југу у крашкој Херцеговини или на истоку – слика иста. У Сребреници, први пут за посљедње скоро двије постратне деценије, локална власт достојанствено обиљежава Дан Републике. Симболично, присјећајући се једне од првих жртава сребреничке котлине – Горана Зекића, и свих других сребреничких Горана, Мирјана или Слободана. И то је дио Републике у којем свако има неког кога нема – некога драгог који је у темеље Српске уградио живот. Ко има право то да заборави!? Или оспори?

И Озрен је надвисио све насртаје. Историја и колективно сјећање право је српског народа које нико не може и не смије да одузме. Поготово не, поручују, сарајевске квази демократе.

Раме уз раме са већим градовима и просторно мале заједнице у Српској. Бројчано и територијално јесу мале, али су биле и остале горостаси. Тешких времена и изазова су свјесни, али у боље сутра, унутар граница Српске, безрезервно вјерују.

За Републику Српске је 83 борца дало своје животе на подручју општине Пелагићево. За нас је то светиња и ми ћемо га славити докле год постојимо, поручују из Пелагићева.

Док постоје Срби, на истоку и западу, на сјеверу или југу овог поднебља – 9. јануар и Република Српска остаће завјет. Завјет који не могу да избришу ни сарајевски невољници, нити бјелосвјетски моћници!