latinica  ћирилица
08/01/2017 |  16:45 ⇒ 16:54 | Аутор: РТРС

АП: Главну ријеч у Сирији води Русија

Вашингтон се током процеса рјешавања конфликта у Сирији претворио од лидера у посматрача, водећа улога припала је Москви, наводи се у материјалу који је објавила агенција АП.
Руске снаге у Сирији (Фото:VK/Russian Defense Ministry) -
Руске снаге у Сирији (Фото:VK/Russian Defense Ministry)

Како наводи АП, "САД, узнемирене тиме што неколико година не успијевају да прекину крвопролиће у Сирији, постале су посматрач цивилног рата" у земљи.

"Државни секретар САД с времена на вријеме разговара са руским, турским и арапским министрима иностраних послова о покушајима да се успостави прекид ватре, некад се консултује са опозицијом. Ипак, до почетка предсједничког мандата Доналда Трампа остало је мање од двије недјеље и администрација Обаме више не тврди да игра водећу улогу у међународним преговорима, чији ток је усмјеравала током неколико година", наводи АП.

"Лидерство је прешло на Русију и у мањем степену на Турску и Иран. Русија се, након што је помогла сиријској војсци да истисне посљедње побуњенике из града Алепа прошлог мјесеца, позиционирала као миротворац", нагласили су у чланку.

"Узимајући у обзир да нема никаквог сигнала о томе какве кораке планира да предузме администрација новоизабраног америчког предсједника Доналда Трампа у Сирији, дипломате САД се са опрезом односе према томе да буду дио неких иницијатива које захтијевају америчко учешће", указује америчка агенција.

Извор: Спутњик