latinica  ћирилица
08/01/2017 |  14:57 ⇒ 15:15 | Аутор: РТРС

"Заветници": Република Српска - бастион српства

Република Српска је више од двије деценије бастион српства, и 9. јануар, дан када је основана, празник је за Србе и источно и западно од Дрине, а ова ријека, иако географска граница, у овим данима не смије бити препрека да се заједнички прослави Дан Републике и Стефандан, порука је Српског сабора "Заветници".
Београд: "Заветници" - транспарент - Фото: СРНА
Београд: "Заветници" - транспарентФото: СРНА

"Сматрамо да ће у новим геополитичким околностима и процесима који се мењају, а које ми данас препознајемо, Република Српска имати пуно право да заштити своју државност и свој суверенитет и ту историјску обновљену државност", рекла је новинарима портпарол "Заветника" Милица Ђурђевић.

Она је напоменула да многи данас покушавају да Републику Српску прогласе за тековину некаквих модерних тежњи, али је ријеч о обнови државности и да Срби ту државност славе.

Ђурђевићева је подсјетила да су "Заветници" недавно и у Београду имали конференцију са представницима "Јединствене Русије" са које је поручено да ће Русија учинити све да заштити Републику Српску, њену политичку самосталност и дејтонске надлежности.

"`Заветници` су тада, и увек преносе да је Србија та која као матица такође треба да буде главни гарант мира, стабилности и очувања Републике Српске", истакла је Ђурђевићева.

Транспарент који су данас у Кнез Михаиловој улици у Београду развили "Заветници" са честитком Републици Српској за њен 25. рођендан и поруком да је Српска више од двије деценије бастион српства пропраћен је коментарима одобравања пролазника.

Ђурђевићева је нагласила да ова порука Бањалуци постаје традиционална и да није послата само из Београда, већ и из других градова Србије.

Она је, у име Српског сабора "Заветници", честитала празник грађанима Српске, са жељом да заједно са "Заветницима" прославе присаједињење Србији,

Извор: СРНА