latinica  ћирилица
08/01/2017 |  11:55 | Аутор: РТРС

Ђурић: Харадинају судити у Београду

Директор канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да Србија неће заборавити ратне злочине за које је осумњичен бивши командант такозване Ослободилачке војске Косова Рамуш Харадинај и поручио да би било најбоље му се суди и Београду.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

"Никоме не треба да пада на памет да ћемо ми да заборавимо или гурамо под тепих оно што се десило. Ми одлично знамо за шта Харадинаја терете", рекао је Ђурић поводом хапшења у Француској бившег хашког оптуженика Харадинаја по потјерници Србије чија се оптужница односи на злочине код Радоњићког језера, односно убиство 34 цивила српске и албанске националности.

Он је поручио да нико нема право да тражи од Србије да одустане од тих оптужница, преносе београдски медији.

Говорећи о опструкцијама које прате формирање Заједнице српских општина /ЗСО/, Ђурић је поновио да ће, уколико Приштина до средине фебруара не формира Заједницу српских општина, ту заједницу формирати политички представници Срба.

"Стрпљењу је дошао крај и ако су Албанци једнострано могли да прогласе независност и Срби могу да формирају ЗСО. Уосталом, то и не би био једнострани потез, јер је то садржано у Бриселском споразуму", рекао је Ђурић.

Он је најавио да ће за Српску Нову годину бити успостављена директна жељезничка линија Београд - Косовска Митровица која ће ићи рутом Београд-Младеновац-Лапово-Крагујевац-Краљево-Рашка-Косовска Митровица.

"На директној линији Београд - Косовска Митровица саобраћаће најновији воз из Русије који ће на своје прво путовање кренути за Српску нову годину. То ће бити брзи воз, неће стајати код сваке ћуприје", рекао је Ђурић.

Извор: СРНА