latinica  ћирилица
08/01/2017 |  11:45 ⇒ 09/01/2017 | 07:08 | Аутор: РТРС

Српска улаже 100 милиона евра у УКЦ (ВИДЕО/ФОТО)

На Универзитетском клиничком центру Републике Српске завршена је реконструкција и опремање двије етаже Централног медицинског блока, што је дио пројекта вриједног 84 милиона евра. Средином мјесеца, у овај дио селе се четири клинике.
Бањалука: Додик, Цвијановић .... Клинички центар - Фото: СРНА
Бањалука: Додик, Цвијановић .... Клинички центарФото: СРНА

Комплетан пројекат реконструкције и опремања Централног блока и изградње новог Сјеверног крила финансира Влада путем кредита Европске инвестиционе банке.

Потпуно опремљени и реконструисани дио Централног блока, са више од 200 кревета прилагођеним за комфорнији боравак пацијената, спреман је да се клинике за унутрашње болести, неурологију, очне болести, болести уха, грла и носа и Служба за максилофацијалну хирургију преселе у што краћем року.

Директор УКЦ Републике Српске Мирко Станетић истакао је да није рађена само грађевинска реконструкција, него и  едукациона, те да захтијева максималну ангажованост свих запослених и помоћ институција Српске.

Идуће године, Универзитетски клинички центар добиће 41 хиљаду квадратних метара реконструисаних и опремљених просторија. Ресорни министар поручује да се највећи пројекат у здравству Српске одвија планираном динамиком.

Министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић каже да се надају и планирају да и раније преселе пацијенте са хирургије, јер би у УКЦ имали адекватне услове за лијечење.

Уочи Дана Републике, ово је добра вијест за све грађане Српске, поручио је предсједник Милорад Додик и рекао да се за изградњу 85.000 квадратних метара простора на УКЦ из буџета Српске издваја 100 милиона евра. Овај пројекат, каже, јесте највећи, али није једини. Пројекти у Невесињу, Бијељини, Добоју и Источном Сарајеву доприносе слици здравства у Српској.

Предсједник Републике Српске је истакао да је потребно унапређивати садашње капацитете и завршити све што је планирано, те након ове реконструкције изградити простор за факултет и медицинску школу, како би ово постао  интегрисани центар.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је послије овога потребно завршити и радове на Сјеверном крилу. Истакла је да је суштина на унапређењу услови рада здравствених радника и на лијечењу пацијената, те да ће Влада подржати све ове пројекте.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић констатовала је да су досадашњи радови изведени у складу са инвестиционо-техничком документацијом, што је потврдила и комисија за технички пријем.

Она је додала да је комисија предложила издавање употребне дозволе.

Реконструкција и опремање двије етаже Централног медицинског блока УКЦ-а дио је "Пројекта реконструкције и опремања Централног медицинског блока и изградње Сјеверног крила УКЦ-а Републике Српске", који финансира Влада кроз кредит Европске инвестиционе банке.

Изградњом Сјеверног крила, који ће се простирати на 17 хиљада квадратних метара, створиће се услови да се хируршке клинике преселе на заједничку локацију на Паприковцу. Планирано је да читав пројекат буде готов у 2018. години.