latinica  ћирилица
07/01/2017 |  19:23 ⇒ 08/01/2017 | 09:40 | Аутор: РТРС

На снази црвени метеоаларм у цијелој Србији

На територији цијеле Србије на снази је црвени метеоаларм због ниске температуре, а из снијегом заметених подручја Пештарске висоравни припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су више од 113 људи.
Сметови у правцу Сјенице (фото:V. Pešić / RAS Srbija) -
Сметови у правцу Сјенице (фото:V. Pešić / RAS Srbija)

Начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације Живко Бабовић је, говорећи о проходности путева у Србији, навео да се ситуација побољшала на путевима првог и другог приоритета, док проблема има на путевима трећег и четвртог приоритета.

"То су обично путеви који воде ка селима, поготово у Нишавском, Зајечарском, Пчињском, Сјеничком округу", рекао је Бабовић.

На територији општине Сјеница је проглашена ванредна ситуација због снијега који пада 48 часова и путева на Пештерској висоравни који су још непроходни.

Надлежни у Сјеници наводе да вјетар ствара сметове и до четири метра висине, а да су путеви до села и даље непроходни.

Села Буђево, Врапци, Шаре и Богути су без струје, док су Црвско и Долиће без воде. Није прецизирано колико је људи заробљено у пештерским селима, јер јак вјетар поништава све напоре људи и 17 машина које непрестано раде.

Ако би вјетар престао да дува, путеве бисмо могли да очистимо за најмање три дана. Међутим, оно што нам отежава посао је ниска температура, па често долази до заустављања рада машина, кажу надлежни у Сјеници.

У општини Медвеђа је проглашена ванредна ситуација због немогућности да се очисте локални путеви, на којима су сметови високи и два метра, те не може да се оде до становника завијаних планинских села.

Предсједник Општине Медвеђа Небојша Арсић рекао је да је предузеће Обнова са три машине за чишћење снијега немоћно у борби с мећавом.

- Најтеже је у селима уз административну линију са Косовом и Метохијом - Медвеце, Маровац, Горњи Гајтан, Браина, Губавце и Спонце, гдје су старачка домаћинства и болесни људи. Не можемо да очистимо путеве ни до полицијски и војних пунктова у том крају. Заправо, ми их очистимо, али за неколико сати поново су затрпани - казао је Арсић.

Пошто смо у ванредној ситуацији, сада можемо да ангажујемо додатну механизацију што смо и учинили, па се надамо да ћемо успјети да пробијемо сметове високе преко два метра, рекао је он.

Истакао је да у појединим селима нестаје струја, најчешће у Тупалу.

Извор: Танјуг, Срна