latinica  ћирилица
07/01/2017 |  15:53 | Аутор: РТРС

Сеул- Пола милиона људи тражи оставку предсједнице

Више од пет стотина хиљада демонстраната вратило се на улице Сеула захтијевајући хитну смјену с власти јужнокорејске предсједнице Парк Геун Хје.
Ј.Кореја: Протести против предсједнице Парк Геун-хје - Фото: AP
Ј.Кореја: Протести против предсједнице Парк Геун-хјеФото: AP

Организатори тврде да је око пола милиона људи изашло на улице Сеула, преноси АФП.

"Парк поднеси оставку, извуците Севол", узвикивали су учесници протеста док су се кретали ка резиденцији предсједнице - Плавој кући, канцеларији премијера и згради Уставног суда.

Демонстранти су, такође, тражили од владе да убрза своје напоре да извуче трајект Севол, који је потонуо 2014. године, како би се утврдио тачан узрок те несреће, у којој је погинуло више од 300 људи.

Око 30.000 присталица предсједнице организовало је контрапротест испред канцеларије специјалног тужиоца, који истражује скандал у који је умијешана Парк.

Јужнококорејски парламент изгласао је прошлог мјесеца опозив Парк због умијешаности у корупциони скандал, а Уставни суд сада треба да одлучи да ли ће потврдити њен опозив.

Велики број људи сваке недјеље протестовао је у Сеулу захтијевајући смјену предсједнице која се нашла на мети критике и због свог одговора на инцидент из 2014. године, када је потонуо трајкет Севол.

Парламент је гласао за опозив предсједнице пошто је заједно са својом сарадницом Чу Сун Сил оптужена за злоупотребу положаја, принуду, покушај принуде и покушај преваре.

Њих двије су заједно са сарадницима вршиле притисак на велике компаније да дају допринос фондацијама које су основане са циљем да подрже њене политичке иницијативе.

Извор: Агенције