latinica  ћирилица
07/01/2017 |  15:48 ⇒ 08/01/2017 | 10:13 | Аутор: РТРС

Расте број жртава поларног таласа, у Европи умрло 20 особа

Најмање седам људи умрло је у Италији од хладноће у последња два дана, чиме се број жртава поларног таласа у Европи попео на 20.
Невријеме Европа (фото:Tanjug/Dimitrije Goll) -
Невријеме Европа (фото:Tanjug/Dimitrije Goll)

Пет жртава смрзавања у Италији су бескућници, међу којима двоје пољских држављана, успркос томе šто су власти пре најављеног захлађења настојале склонити све људе без крова над главом.

Температура је пала на -10 степени у подручјима која су погодила три земљотреса у августу и октобру.

На Аматричеу и Акумоли, два места посебно погођена потресом, обилно је нападао снег, једнако као и у Апулији и на Сицилији.

Метеоролошке службе предвиђају нове снијежне падавине током викенда.

Фудбалска утакмица талијанске лиге Пескара-Фјорентина која је требало да се одигра данас поподне одложена је због снега који је пао на стадион Пескаре, градића на обали Јадранског мора, у централној Италији.

Десет људи се смрзло у задња два дана у Пољској, где су температуре у неким дијеловима земље пале испод - 20 степени, саопштио је у суботу владин Институт за државну безбједност.

"Седам особа је умрло од хладноће у петак, када је забележен и највећи број жртава ове зиме", рекла је Божена Висоцка, портпаролка института.

"Још три особе умрле су дан раније", додала је, чиме се "број жртава смрзавања од 1. новембра попео на 53".

Талас хладноће захватио је Пољску у ноћи на четвртак. Број жртава могао би расти за викенд, будући да ће температура остати испод - 20 степени.

Полиција позива Пољаке да буду опрезни и да припазе на оне којима прети хипотермија, особито бескућнике, преноси Н1 извештај Хине.

Москва, гдје се жива у термометру током ноћи спустила на -30 степени, славила је Божић по хладноћи каква није забиљежена већ 120 година, јавља агенција РИА Новости.

У Санкт Петербургу, где су забележена -24 степена, полиција је пронашла тијело мушкарца који се смрзнуо у ноћи на суботу.

Турску је захватила снежна мећава која је парализовала Истанбул, гдје су у суботу отказане стотине летова и прекинут саобраћај Босфорским мореузом.

Извор: Агенције